Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson om vansinnesföraren efter dödskraschen

Den unge mannen hade nyligen släppts från fängelset och har under de senaste åren misstänkts för över 200 brott.Foto: SVT / Uppdrag granskning
UIf Kristersson är djupt kritisk till att vansinnesföraren befann sig på fri fot.Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
En person dog i kraschen. Foto: Läsarbild

Ulf Kristersson har uttryckt sin frustration över att den unge vansinnesföraren som orsakade den dödliga krocken i Stockholm i tisdags kunde återfalla i kriminalitet.

Den unge mannen hade nyligen släppts från fängelset och har under de senaste åren misstänkts för över 200 brott.

– Dom efter dom efter dom. Ingenting händer, han kommer ut igen och till slut landar det i en total katastrof, säger Moderaternas partiledare.

Den unge man vars vansinnesfärd i en stulen bil i södra Stockholm ledde till en våldsam krock där minst en person miste livet har ett antal brott på sitt samvete.

Sedan tidiga tonåren har mannen misstänkts för över 200 brott, och dömts ett flertal gånger.

Så sent som i höstas släpptes han från fängelset – villkorligt – vilket innebär ytterligare ett misslyckat försök för Kriminalvården att rehabilitera mannen.

Lång kriminell karriär

Kort innan mannen släpptes i höstas träffade en reporter från SVT:s Uppdrag granskning honom på den anstalt där han satt.

Mannen, 19 år när programmet spelades in, säger till UG:s reporter att han inte ångrar sina brott eftersom han inte tror att det kommer hjälpa honom.

Blott 15 år gammal kör han en stulen sportbil 229 kilometer i timmen på en 80-väg, och placeras på ett låst ungdomshem varifrån han rymmer sex gånger.

När han släpps får han en skattebetald ”försökslägenhet” i Stockholm, men begår snart ytterligare brott och döms till sex månaders sluten ungdomsvård, varefter han återigen släpps till ännu en skattefinansierad lägenhet.

Det tar tre dagar innan han brutalt misshandlar och rånar en man.

Kristerssons ilska

Ulf Kristersson är djupt kritisk till hur rättsväsendet och samhället agerat gällande den unge kriminelle mannen. 

Hur stort är misslyckandet från samhällets sida och hade det här kunnat undvikas?

– Det är groteskt, brott efter brott efter brott, dom efter dom efter dom, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Ingenting händer, han kommer ut igen och till slut landar det i en total katastrof. Jag tycker det är som en tragisk summering av vad som inte fungerar i svenskt rättsväsende just nu. Kriminalpolitiken är dålig, såhär kan vi inte ha det. 

Vad skulle behöva ändras?

– Många brott måste ge långa straff. Jag förstår de som säger att långa straff inte hjälper den som begår brotten, men andra slipper bli utsatta för nya brott.

Se vansinnesföraren själv berätta om sitt kriminella liv:

Uppdrag granskning: Han har varit misstänkt för över 200 brott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.