Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson om svarta städhjälpen

När M-ledaren Ulf Kristersson gästade ”Söndagsintervjun” i P1 kommenterade han de påstådda klavertrampen på den kritiserade lista som "Ekot" publicerade i höstas.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristerssons lägenhet på Södermalm i Stockholm var något han kritiserades för. Men han säger att han fick den på helt rättvisa grunder.Foto: CAROLINE TIBELL / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

När M-ledaren Ulf Kristersson gästade ”Söndagsintervjun” i P1 kommenterade han de påstådda klavertrampen på den kritiserade lista som "Ekot" publicerade i höstas.

Han säger bland annat att det var ”dumt” att anlita svart städhjälp.

Sveriges Radios "Ekot" fick hård kritik för den lista om Ulf Kristersson som publicerades i samband med att han i höstas meddelade att han villa ta över som partiledare för Moderaterna. 

På listan, som "Ekot" snabbt gick ut och bad om ursäkt för, fanns en rad negativa påståenden om Kristersson – till exempel att han 1994 jämför svenska modellen med apartheid och att han 2008 åker till Kina för 128 000 kronor var tredje månad. 

I "Söndagsintervjun" med Martin Wicklin fick Kristersson frågor om listan och ett par punkter på den – och säger att han, eftersom det var en så omtumlande tid, inte hann tänka så mycket på saken. Men han konstaterar att hans medarbetare blev arga. 

Kristersson konstaterar att det inte går att vara i toppolitiken om man inte bryr sig om att göra rätt för sig. Resorna till Kina, som skedde när Ulf Kristersson var socialborgarråd i Stockholm, kommenterar han så här: 

– Nu är det ju ingen oväsentlig detalj i sammanhanget om de här anklagelserna är sanna eller inte. Ett antal tjänsteresor till Kina som, varenda en, var resor jag gjorde för Stockholms stads räkning på formellt uppdrag. Men någon hittade på en historia om att eftersom jag var intresserad av Kina skulle jag ha åkt dit av andra skäl. Det var inte sant, säger M-ledaren i ”Söndagsintervjun”. 

 

Läs även: Birgitta tjatade på Ulf om att bli ihop – berättar om relationen 

 

”Jättemånga som hade svart städhjälp”

En annan punkt på ”Ekots” utskällda lista rör svart städhjälp – en punkt som Kristersson säger är ”helt sann, medgiven och ursäktad för”. 

På Martin Wicklins fråga om varför Kristersson anlitade svart städhjälp svarar han:

– Då hade jag inga tankar som "tänk om jag en dag i framtiden blir partiledare och skulle behöva stå till svars". Det var ju dumt ändå. Man ska inte låta bli att ha svart städhjälp för att man en dag har ett jobb där det kan avslöjas. Man ska låta blir för att det är fel. Jag har inget bättre försvar än att det var jättemånga som hade det på den tiden.  

Kristersson anklagades för att ha använt personliga kontakter för att få hyra lägenheten – som egentligen var avsedd för tonårsflickor med problem eller utsatta kvinnor som behöver en tillfällig fristad. Foto: CAROLINE TIBELL / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

Kristersson: Misstag att hyra lägenheten 

Ytterligare en punkt på ”Ekots” lista som Kristersson kommenterar i "Söndagsintervjun" rör den lägenhet i på Södermalm i Stockholm som Kristersson hyrde av Ersta Diakonisällskap under en period när han var socialborgarråd. 

Kristersson anklagades för att ha använt personliga kontakter för att få hyra lägenheten – som egentligen var avsedd för tonårsflickor med problem eller utsatta kvinnor som behöver en tillfällig fristad. 

Avslöjandet orsakade en stor skandal och en polisutredning om mutbrott inleddes, eftersom Kristersson i sin roll som socialborgarråd hade affärsförbindelser med Ersta. Polisutredningen lades sedan ner, utan att något rättsligt efterspel följde. 

– Den här lägenheten på Södermalm som vi hade, det är klart att bara det faktum att det uppstod en misstanke – bara det borde ha räckt för att låta bli att hyra den på alla tänkbara legala sätt: godkänd av hyresnämnden, tidsbegränsat. Hade jag tänkt så då hade jag naturligtvis aldrig hyrt den. Jag tyckte: Det här är skett helt legalt, transparent, så jag tänkte inte tanken att någon skulle komma på att det skulle vara fel. För det var inget fel, säger Ulf Kristersson i ”Söndagsintervjun”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.