Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har respekt för att jag är en rookie"

I söndags tog Ulf Kristersson över stafettpinnen som M-ledare efter Anna Kinberg Batra.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Den 25 augusti meddelade Kinberg Batra sin avgång.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I söndags tog Ulf Kristersson över stafettpinnen som M-ledare efter Anna Kinberg Batra.

Utmaningen blir nu att vända de dalande opinionssiffrorna.

Nu berättar Kristersson om hans syn på den nya rollen och allianssamarbetet i Expressen TV.

– Vi tycker inte likadant i alla frågor, då hade vi inte varit fyra olika partier, säger han.

Det var en enig stämma som valde Ulf Kristersson, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, till ny partiledare i söndags.

Moderaternas opinionssiffror har varit ständigt dalande sedan början av året, då tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra närmade sig Sverigedemokraterna i ett tal i januari. Sedan dess har förtroendet för den dåvarande ledaren sviktat – och den 25 augusti meddelade Kinberg Batra sin avgång.

Som ny partiledare står Ulf Kristersson inför ett tufft valår. Opinionsläget är fortfarande historiskt dåligt för Moderaterna, och stämningen i alliansen allt mer spänd.

– Vårt utgångsläge är svårt, underskatta inte det, sade han på partistämman i söndags.

Ulf Kristersson om alliansen

I Expressen TV berättar han om det nya uppdraget som M-ledare, och hur han ser på allianssamarbetet. 

– Vi tycker inte likadant i alla frågor, då hade vi inte varit fyra olika partier, säger Kristersson. Sedan har vi ett antal viktiga saker måste vi bestämma oss för, och hur mycket gemensamt ska vi gå till val med. Regeringsfrågan kommer folk ställa frågor om fram till valet, det måste vi diskutera.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson vald till ny moderatledare

"Vi pratar förbi varandra"

Kristersson menar också att allianspartierna pratat över varandra den senaste tiden, och syftar bland annat på sprickan gällande misstroendeomröstningen mot försvarsminister Hultqvist.

– Man måste kunna ha förtroendefulla samtal, där man visar för omvärlden att vi tycker olika men att vi har respekt för varandra. Där har det svajat de senaste månaderna, att vi pratar förbi varandra, säger han.

Samtidigt som Moderaternas opinionssiffror dalat, menar Kristersson att det har varit en dålig mandatperiod för alla riksdagspartier – med en onödigt hård tongång.

"Gnälligt och ängsligt"

– Jag tycker att det är gnälligt och ängsligt, folk lyssnar inte på varandras argument. Vuxna människor kräver vuxna politiker. Vi kan inte ha en utveckling som låter som amerikansk politik, där det bara är pajkastning, säger Kristersson.

Kristersson menar att väljarna får bedöma om han har en tydligare riktning i Moderaterna är Anna Kinberg Batra. Han tar också på sig en del av ansvaret för Moderaternas opinionssiffror.

– Jag bär en del av ansvaret för mycket det vi gjort, också sämre beslut, som decemberöverenskommelsen. Jag tar på mig det, säger Kristersson.

 

LÄS MER: Ulf Kristerssons saftiga taxinota – 113 000 kronor

Ska inte ifrågasätta Löfven

På söndag står han inför sin allra första partiledardebatt i SVT:s Agenda.

– Jag har respekt för att jag är rookie på söndag, säger Ulf Kristersson. 

Han har tidigare sagt att han inte ska ifrågasätta Stefan Löfvens "heder och uppsåt" under debatten.

– Jag tycker inte politik ska fungera så. Man kan tycka olika och ändå ha respekt för varandra. Jag tror inte att Stefan Löfven vill skapa ett dåligt Sverige, men han har dåliga lösningar och förstår inte problemen fullt ut.

Kristersson beskriver även sig själv som partiledare: 

– Hårt arbete, hoppfullhet – det går att förändra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.