Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson om kritiken: ”Sjaskigt”

M-ledaren om första mötet med Jimmie Åkesson: ”Hög tid”.
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ulf Kristersson avfärdar kritiken mot Moderaternas samtal med Sverigedemokraterna.

I SVT:s ”Mats möter” kallar M-ledaren de andra politikernas reaktioner för ”ett sjaskigt politiskt spel”.

– Det är en förfärlig utveckling, säger Ulf Kristersson till SVT.

I SVT:s ”Mats möter” liknar Ulf Kristersson debatterna i riksdagen med drev på sociala medier. Den moderata partiledaren menar att det är en problematisk utveckling – som även slagit mot hans eget parti.

Främst handlar det om kritiken som riktats mot Moderaterna sedan Ulf Kristersson suttit i samtal med Sverigedemokraterna. 

– Det är ett delvis ganska sjaskigt politiskt spel, med ständiga brutala anklagelser mot varandra, säger Ulf Kristersson till SVT:s Mats Knutson.

C: ”Ytterkantsparti”

Efter närmandet har Stefan Löfven anklagat Ulf Kristersson för att ha ljugit, sedan han tidigare lovat Förintelseöverlevaren Hédi Fried att inte inleda samtal med SD.

Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord”, skrev Löfven på Facebook 8 december.

Kritik har även kommit från Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, som kallat Moderaterna för ett ytterkantsparti.

Men Ulf Kristersson menar att angreppen främst är ett sätt att peka finger, i stället för att ta itu med de riktiga problemen. Han betonar att Moderaterna inte ändrat sin politiska riktning. Däremot vill man inte stänga dörrar genom att vägra samtala med andra partier.

– Det är en förfärlig utveckling. Jag kommer att göra det jag tror på, och jag tror på att prata med alla för att lösa stora viktiga problem, säger Ulf Kristersson till SVT.

”Min famn kommer att vara öppen”

I intervjun med SVT får Ulf Kristersson frågan om en alliansregering ens skulle vara möjlig längre.

Han svarar:

– På en nationell nivå är alliansen sprucken, men den lever på många ställen lokalt. Just nu är den inte möjlig, men mitt erbjudande står fast. Min famn kommer att vara öppen för fler borgerliga partier i en borgerlig regering, så länge man respekterar att det inte går att önska bort riksdagspartier.

Ulf Kristersson hade möte med Jimmie Åkesson

Under mötet diskuterades kriminaliteten, invandringspolitiken och energipolitiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.