Nu uttalar sig Moderatledaren Ulf Kristersson för första gången om avslöjandena kring Google och Youtube. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNu uttalar sig Moderatledaren Ulf Kristersson för första gången om avslöjandena kring Google och Youtube. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nu uttalar sig Moderatledaren Ulf Kristersson för första gången om avslöjandena kring Google och Youtube.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anna Wikland är chef för Google Sverige. Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBLAnna Wikland är chef för Google Sverige. Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL
Anna Wikland är chef för Google Sverige. Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL

Ulf Kristersson om Google: ”En obehaglig påminnelse”

Publicerad

Nu uttalar sig Moderatledaren Ulf Kristersson för första gången om avslöjandena kring Google och Youtube. 

– Det är en obehaglig påminnelse om hur judehat och annan form av rasism drabbar människor i dagens Sverige.

Han uppmanar samtidigt deras kunder och användare att "ta sig en funderare på vad det är för tjänst man använder". 

Expressen och Dagens Nyheter har den senaste tiden granskat hur IT-jätten Google hanterar hat och hot på nätet – och reaktionerna har varit många. 

Justitieminister Morgan Johansson meddelade under tisdagen att han kallar Tidningsutgivarna till ett möte om Googles agerande den 23 mars.

Under måndagen öppnade konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) för att kalla Googles och Facebooks chefer till utfrågningar. 

Ulf Kristersson: En obehaglig påminnelse

Och nu uttalar sig Moderatledaren Ulf Kristersson för första gången om det som framkommit i Expressens och Dagens Nyheters granskningar den senaste tiden. 

– Det är en obehaglig påminnelse om hur judehat och annan form av rasism drabbar människor i dagens Sverige. Men det visar också att de stora internetjättarna har ett ansvar.

Är du överraskad över att det ser ut som det gör?

– Nej, att judehat och annan rasism förekommer på internet kan väl knappast överraska någon?

Vilket ansvar menar du att Google och andra sociala medier-jättar har för att plocka bort hat och hot från nätet?

– Ytterst ligger skulden hos de rasister som publicerar dessa vidrigheter, men med sin dominans har företag som Google ett ansvar, både för att inte på sina egna plattformar sprida rena olagligheter, och för att inte underlätta spridning av antisemitiskt eller annat rasistiskt material.

Google uppmanar deras kunder och användare att "ta sig en funderare på vad det är för tjänst man använder".Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

"Med den dominerande roll som Google har följer ett ansvar"

Enligt en EU-mätning är Youtube sämst bland de sociala medie-jättarna på att radera olagligt innehåll. Vad tänker du om det?

– Det är i så fall illa. Med den dominerande roll som Google har, följer också ett ansvar.

Vad vill du och Moderaterna göra för att sätta press på Google och andra sociala mediejättar som inte följer sina egna etiska riktlinjer?

– I det här fallet är politikens huvudsakliga ansvar att stifta lagar och se till att de efterlevs. Om sedan företagen följer lagen men inte sina egna etiska riktlinjer kanske deras kunder och användare borde ta sig en funderare på vad det är för tjänst man använder.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag