Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson om att kallas ”blåbrun”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var gäst i söndagens SVT Agenda, där fick han frågan av programledaren Nike Nylander om vad han tycker om om att kallas ”blåbrun” av Per Bolund, språkrör Miljöpartiet.
Ulf Kristersson i ”Agenda”.
Foto: SVT
Ulf Kristersson i ”Agenda”.
Foto: SVT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har medverkat i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

I programmet fick han frågan om hur han förhåller sig till SD:s rötter.

– Sverigedemokraterna får ta ansvar för Sverigedemokraterna, sa Ulf Kristersson.

Nästa torsdag inleds Moderaternas partistämma. Inför den har högeroppositionens ledare Ulf Kristersson medverkat i SVT:s ”Agenda”.

Fokus låg på det nya högerblocket och det möjliga samarbetet med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. 

På frågan om M-ledaren tycker att man kan kalla partierna för en ny allians säger han att han ”inte har ett behov” av att göra det.

– Det är fyra partier som har gemensamma ståndpunkter i flera frågor, säger Ulf Kristersson i programmet.

Svaret om att kallas ”Blåbrun”

I SVT:s partiledardebatt förra veckan kallade Miljöpartiets språkrör Per Bolund det nya högerblocket för ”blåbrunt”. Ulf Kristersson är kritisk till benämningen.

– Den här smutskastningen, att kalla varandra vid förolämpningar i stället för att prata sakpolitik, jag tycker den är dålig. Jag tänker inte syssla med det. Jag tänker inte svara med samma mynt, säger han i ”Agenda”.

M-ledaren medger att SD har problematiska rötter. Han menar samtidigt att även Vänsterpartiet och andra partier har problematiska rötter.

– Varje parti måste ta ansvar för sig självt. Sverigedemokraterna får ta ansvar för Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet får ta ansvar för Vänsterpartiet, säger han och fortsätter:

– Jag tycker varken att Sverigedemokraternas rötter eller Vänsterpartiets rötter förhindrar oss från att göra upp i konkreta frågor där vi tycker likadant.

Utesluter regering med SD

M, KD, SD och L har redan lagt fram gemensamma förslag om bland annat kärnkraft, migration och gängbrottsligheten. När det kommer till budgeten står M och SD dock längre ifrån varandra. Till exempel skiljer sig partierna i fråga om pensioner, a-kassa och sjukförsäkring.

Budgeten pekas ut som ett av områdena där det kommer att krävas kompromisser.

– Men för mig är det otroligt viktigt att jag vill inte ha makten för att driva någon annans politik, säger Kristersson. 

Han får även frågan om hur en M-ledd regering skulle se ut.

– Jag och Ebba Busch har sagt att vi vill ha en borgerlig regering med borgerliga partier, svarar han.

M-ledaren lyfter flera skäl till att inte vilja ha med SD i den regeringen. Bland annat tycker M och SD för olika i vissa viktiga frågor. SD menas också ha för lite erfarenhet av att samarbeta med andra partier.

Så här lät det i SVT ”Agenda” efter att MP:s språkrör Per Bolund kallat den andra sidan för blåbruna. SD-ledaren Jimmie Åkesson blev irriterad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.