Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson: Ofattbart att Löfven säger ”smågangstrar”

Statsministern intervjuas av Expressens Maggie Strömberg.
Ulf Kristersson reagerar starkt på Stefan Löfvens formulering om ”smågangsters”.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven intervjuades av Expressen under onsdagen.
Foto: Expressen
Löfven vid en tidigare pressträff.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte koppla vålds- och gängbrottsligheten till Sveriges invandringspolitik och använder uttrycket ”smågangstrar” i en intervju med Expressens Maggie Strömberg. 

Det får Moderatledaren Ulf Kristersson att gå i taket.

– Jag tar mig för pannan. ”Smågangstrar”, så beskriver han dem som dödar barn och terroriserar bostadsområden, säger Kristersson.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är ”småaktigt” och ”inte statsmannamässigt” av Kristersson att ”märka ord”. 

Under onsdagen har Expressen publicerat en uppmärksammad intervju med statsministern där han kommenterar gängbrottsligheten. 

”Stefan Löfven” trendar på Twitter under onsdagseftermiddagen och många reagerar på hur han uttrycker sig kring frågan som avlöst coronakrisen som högst på den politiska dagordningen.

Kristersson: ”Oförmåga att tala klartext”

I intervjun beskriver Stefan Löfven de som ligger bakom de kriminella nätverken med mord och internationell droghandel som ”smågangstrar”.

– Denna totala oförmåga att tala klartext. ”Smågangstrar”, så beskriver han dem som dödar barn och terroriserar bostadsområden. Det är helt ofattbart hur han kan säga så, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

– Jag var i Botkyrka i dag (onsdag) tillsammans med polisen och tände ett ljus på den plats där den 12-åriga flickan dödades. Det var inga smågangsters som dödade henne. Det är grovt kriminella gäng som beter sig som inhemska terrorister. Hur kan man kalla dem för smågangsters, ungefär som det var stenkastning det handlade om? Ofattbart. 

Lyfter fram Danmark som exempel

Stefan Löfven lyfter i intervjun fram åtgärder som regeringen har genomfört: Fler polisutbildningar, fler poliser än någonsin, mer pengar till polisen än vad de själva har efterfrågat, höjda straffskalor för ett 50-tal brott och utökade möjligheter för polisen att använda kameraövervakning och att läsa krypterad trafik och information.

– Det är fler poliser nu än det var förr. Å andra sidan är polistätheten lägre eftersom vi har vuxit med flera hundratusen personer i Sverige de senaste åren. De gör småsaker, det har jag aldrig förnekat. Men de gör inte de här systemförändrande sakerna som ändrar spelreglerna. Som gör att man kan krossa de här gängen. Det har man gjort i Danmark och det vill inte den här regeringen göra, annars hade de sagt ja till förslagen som vi lagt fram, säger Ulf Kristersson. 

Detta vill Moderaterna göra mot gängbrotten

 Slopad ungdomsrabatt för alla brott som begås av dem som är mellan 18 och 21 år (regeringen föreslår slopad ungdomsrabatt för de mellan 18 och 21 år när minimipåföljden är ett års fängelse och uppåt i straffskalan).  

 Fördubbla straffen för gängkriminella 

 Visitationszoner 

 Anonyma vittnen

 Bryta sekretessen mellan olika myndigheter så att kriminella ska kunna fällas för fler brott 

Nyligen dömdes flera medlemmar i kriminella Rinkebynätverket Dödspatrullen efter en uppmärksammad mordrättegång i Danmark. De som hade fyllt 20 år fick livstid och de som var 17 år vid gärningstillfället förra sommaren fick 20 år vardera. 

Kristersson hade välkomnat liknande straff i svensk domstol för ett motsvarande dåd. 

– Ja, det tycker jag. Hade vi haft den lagstiftningen så hade många av de brott som nyligen begåtts i Sverige inte kunnat begås. Eftersom de hade suttit inne. En av grabbarna som var ansvarig för förnedringsnatten på kyrkogården i Solna skulle ju ha suttit i fängelse. Han var inte ens häktad. 

Ulf Kristersson: ”Kommer nya invandrare hela tiden”

I intervjun med Expressen vill Stefan Löfven inte göra en koppling mellan flyktinginvandring och den grova våldsbrottsligheten och säger: 

– Jag tänker inte säga att det här våldet tillhör den och den folkgruppen, eller hör ihop med var man kommer ifrån. Vi har problem med brottslighet, till en stor del så handlar det också om klass. Vi har ett samhälle som är för delat, det är för stora skillnader i villkor. 

Även det uttalande reagerar Ulf Kristersson på. 

– Han säger att han inte ser någon koppling mellan integrationsmisslyckande, invandring och brottsligheten överhuvudtaget. Utan att det skulle handla om klass. Att grabbar som åker omkring i dyra bilar med dyra klockor skulle handla om klass, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Det är helt ofattbart. Alla andra ser att det är en koppling till dålig integration och att det kommer nya invandrare hela tiden, som gör att integrationen aldrig ens får en chans att fungera.

Ulf Kristersson: ”Ingen missar den kopplingen”

Vad skulle du svara på samma fråga? 

– Att det här är många års usel integration. Människor som aldrig kommer att få jobb, som inte har någon utbildning, som inte talar ordentlig svenska. Som dras in i kriminella gäng i ett antal förorter. Det är väl alldeles uppenbart. Det i sig gör varken kriminaliteten bättre eller sämre, men det finns en uppenbar koppling till dålig integration och ständigt nytillkommande till gängen. Jag var i Akalla i förrgår och i Botkyrka i morse, ingen missar den kopplingen. 

– Kopplingen till invandringen nu är att om det kommer nya människor, om det kommer ytterligare 25 000 eller 30 000 människor per år, då får vi aldrig en chans att börja lyckas med integrationen heller. Men om man överhuvudtaget inte ser att den här kopplingen finns så finns det så klart inget problem.

Kristersson hävdar att Stefan Löfven har en ”ofattbar oförmåga att se de problem som nästan alla andra ser”. 

– Han vill inte tala klartext om problemen för då måste man även tala klartext om lösningarna. Om man tycker att det här är smågangsters, då kan man ändra och vrida lite grann i marginalen på lagstiftningen. Om man inte tycker det handlar om riktig, systemhotande brottslighet, ja då är lösningarna helt andra. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill efter att ha tagit del av intervjun med Ulf Kristersson bemöta vissa uttalanden. 

– Jag blev förvånad. Det är inte statsmannamässigt, det är småaktigt, att märka ord. Det spelar ingen roll om vi kallar gängen för ligor, gangsters eller mördare. Statsministern är tydlig med att det är ett gift som ska fördrivas ur samhällskroppen. Och jag tror att svenska folket är trött på diskussion som bara handlar om att märka ord eller missförstå varandra. Jag tror att svenska folket förväntar sig att vi jobbar tillsammans mot en så allvarlig företeelse som gängvåldet är, säger Mikael Damberg. 

Enligt inrikesministern är skillnaderna små mellan Moderaterna och regeringen i hur man vill agera mot gängkriminaliteten. 

– Faktum är att tonläget kanske är så högt från Moderatledaren eftersom vi i grunden är överens om väldigt mycket. Många av de förslag som Ulf Kristersson lyfter är sådana som vi jobbar med att genomföra. Oavsett om det handlar om att ta bort straffrabatten för unga vuxna människor, hårdare straff som också är inspirerade av dansk lagstiftning mot kriminella eller att bryta sekretessfrågor för att se till att fler myndigheter kan samverka mot gängen, säger Mikael Damberg. 

Expressen har sökt Moderaterna med anledning av Mikael Dambergs kommentarer. 

Hör Morgan Johansson om vikten av kameraövervakning i problemområden.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Regeringen kommer inte undan gängvåldet 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Brott och straff 

Expressens politikredaktion gör podcasten Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.