S bjuder inte in SD till möte om skjutningarna

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg (S) i debatt med Ulf Kristersson (M) i ”Agenda”.
Foto: SVT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) bjuder in alla partier i riksdagen – utom SD – till samtal om hur gängkriminaliteten ska bekämpas. 

– Det är katastrof, säger SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen till SVT Nyheter.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserar Dambergs beslut.

I veckan har två kvinnor skjutits till döds i Sverige – mord som har skakat landet. 

Den senaste veckans politiska debatt har präglats av det grova våldet – och i Ulf Kristerssons sommartal på söndagen fokuserade han på hur kriminaliteten och gängvåldet ska bekämpas. 

Moderatledaren berättade att han vill komma överens med regeringen och riksdagens övriga partier för att tillsammans knäcka gängkriminaliteten. 


Ulf Kristersson (M): ”Krävs att vi går från ord till handling”.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att han tycker att det är en god idé att samla partier för att samtala. 

– Jag tycker det är värt att göra ett försök och se om politiska partier inte kan nå varandra ännu mer i ett samarbete. Nästa vecka ska jag försöka ordna så att det blir ett möte mellan gruppledarna, säger han i Agenda. 

Gruppledare från alla partier utom Sverigedemokraterna bjuds in. 

– Vi har en annan värdegrund än SD, dessutom är SD:s förklaringsmodell för grund. Det här är ganska komplexa frågor där vi också måste ta seriösa åtgärder, säger Mikael Damberg. 

Efter programmet kommenterade SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen beskedet:

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men i stället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger han till SVT Nyheter.

Även Ulf Kristersson att det är fel att inte bjuda in SD, skriver han på sin Facebook. 

”Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige.” 

Mikael Damberg (S): ”Tar det Ulf Kristersson säger på allvar”.

M vill ta bort straffrabatt för unga 

Ulf Kristersson anser inte att Socialdemokraternas möte räcker som åtgärd mot gängskjutningarna.

– Allmänna samtal har vi haft i flera års tid, det räcker inte. Vi behöver inte samling, vi behöver handling, eller samling för handling. Jag la tio konkreta förslag på bordet, om det är de sakerna som nu ska genomföras – då vill jag genomföra det, säger han till Expressen. 

Ulf Kristersson har skickat ett mejl till Stefan Löfven med tio punkter som Moderaterna vill genomföra. En punkt är att ta bort straffrabatten på de som är under 21 år. 

– I dag är det regelmässigt så att de unga men grova brottslingarna får bara halva straffet. Det skickar en helt kristallklar signal till ungdomar att det inte är så farligt för att du är ung. Det är helt fel signal. Ta bort den. Det finns ett helt färdigberett förslag om detta. Hade regeringen velat visa att de tar det här på allvar, hade de gjort det här nu, säger Ulf Kristersson i Agenda. 

Mikael Damberg svarar: 

– Förslaget kom innan sommaren, och då måste man sammanställa remissynpunkterna. Det är regeringens skyldighet enligt grundlag att bereda förslagen ordentligt. Man kan konstatera att det kom ganska mycket synpunkter på det förslaget. Vårt parti har varit tydligt med att vi vill gå åt det här hållet, vi vill göra det, men då gäller det att hitta en välavvägd lösning som också är finansierad. 


Kristersson (M): Så borde regeringen bekämpa brottsligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.