Ulf Kristersson: Löfven avvisar alliansregering

Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Jan Björklund
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Ulf Kristersson under pressträffen på tisdagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Stefan Löfven vill inte samarbeta. Ulf Kristersson går därför vidare med sina sonderingar, skriver han på DN Debatt.

Att gå vidare med en alliansregering utan stöd från S innebär att pressen ökar på Liberalerna och Centern.

Samtidigt berättar Annie Lööf hon inte kände till innehållet i debattartikeln förrän den publicerades på DN.

– Jag visste att den skulle komma men fick reda på innehållet först när den publicerades, säger hon.

För en vecka sedan fick Ulf Kristersson uppgiften av talmannen att sondera möjligheterna för att bilda en regering. 

På tisdagseftermiddagen höll han en presskonferens i riksdagens presscenter och berättade om sina och Annie Lööfs samtal med S-ledaren Stefan Löfven. 

Enligt Ulf Kristersson finns inte några möjligheter att nu bilda en alliansregering som bygger på överenskommelser med Socialdemokraterna. 

– Men deras nej kommer inte att begränsa min vilja att bilda en ny alliansregering. Den viljan står fast i alla fall. 

På pressträffen berättar Kristersson också att han under veckan fört samtal med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

På frågan om det också kan bli aktuellt med samtal med SD-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt svarade han i dag avvisande. 

Gav besked på DN Debatt

Kort innan pressträffen publicerade Ulf Kristersson en artikel på DN Debatt. Där gav han beskedet att Stefan Löfven tydligt avvisat en alliansregering och att han nu skulle gå vidare ”i sina sonderingar” för att bilda en alliansregering. 

Samtidigt konstaterar han att målet fortfarande är att bilda en alliansregering, och väljer sedan att fokusera på det politiska innehållet och de prioriteringar som krävs för en ny regering. Alliansens politik är ”bra för Sverige och har störst möjligheter att också få stöd i riksdagen”, skriver Moderatledaren i debattartikeln.

Talman Andreas Norlén uttalade sig om lägesrapporten i ett pressmeddelande. 

– Ulf Kristersson har i dag redogjort för de samtal han har fört inom ramen för sitt sonderingsuppdrag. Han har berättat om sin syn på läget och gett besked om att han avser att fortsätta sina sonderingar under den tidsperiod jag angivit. 

Allianskollegerna fick ingen information

Centerledaren Annie Lööf berättar att vare sig hon eller någon annan i alliansen fick ta del av innehållet i debattartikeln innan den publicerades. Varför den inte skrevs under av samtliga alliansledare ”får man fråga Ulf Kristersson om”, säger hon.

– Vi fick information om att debattartikeln skulle publiceras men jag fick läsa om det politiska innehållet när den publicerades.

Annie Lööf tycker att de fortsatt bör vara envisa i att få till en regering med stöd över blockgränserna.

– Jag delar hans ambition om att ha fokus på det politiska innehållet. Sverige behöver en handlingskraftig regering, och många områden som han pekar ut är viktiga. Samtidigt vill jag understryka att det är viktigt att vara envis i sina försök att bilda en handlingskraftig regering som får stöd över blockgränserna, antingen med Miljöpartiet eller med Socialdemokraterna, säger hon.

Busch Thor: ”Ser några vägar”

Att Ulf Kristersson inte informerade allianskollegerna om innehållet i debattartikeln var ”ingen stor sak”, enligt Ebba Busch Thor.

– Vi har haft möte i alliansen i dag och Kristersson var tydlig med att det skulle komma en debattartikel, säger hon.

KD-ledaren beklagar att Socialdemokraternas vägrar stötta en alliansregering, men konstaterar samtidigt att det finns andra vägar för att få till en sådan. 

– Det har varit gedigna försök från alliansens sida att förmå Socialdemokraterna att samarbeta. När den vägen inte tycks vara framkomlig är det lägligt att se vilka andra möjligheter som finns. Jag ser några vägar, och de ser jag fram emot att diskutera med mina allianskolleger.

KD har tidigare öppnat för att bilda en regering med passivt stöd av SD, något de håller fast vid.

– Vi har inte ändrat uppfattning i frågan om förhandlingar med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor.

Liberalernas hållning har hittills varit att en alliansregering måste accepteras av Socialdemokraterna för att utesluta stöd från SD. Efter Ulf Kristerssons besked om att detta inte längre var möjligt gav Jan Björklund endast ett kort uttalande:

– Jag delar Ulf Kristersson uppfattning att det parlamentariska läget är komplicerat. Det verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram. Läget kräver ansvar och tålamod. Vi måste låta Ulf Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet, säger Björklund.

Ygeman: Andrahandsalternativet är SD

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman menar att beskedet var väntat. 

– Han har talmannens uppdrag att sondera och hittills har han inte nått någon framgång i det arbetet, säger Ygeman efter pressträffen. 

I försöken att få till en alliansregering ska Kristersson nu diskutera ”alliansens andrahandsalternativ” med allianskollegerna, meddelade M-ledaren vid pressträffen. 

Men vad andrahandsalternativet innebär är oklart. Anders Ygeman tror att det är att ta stöd av SD.

– Det förefaller vara huvudalternativet, men det var svårt att få besked om det finns en gemensam allianslinje, säger han till Aftonbladet.

Anders Ygeman vill inte kommentera Stefan Löfvens enskilda möte med Annie Lööf.

– Jag kommenterar inte enskilda möten av respekt för processen, och det kommer jag att fortsätta med.

Vad gör ni nu?

– Vi inväntar att det sonderingsuppdrag som talmannen har gjort också faller ut, säger Anders Ygeman.

SD: Inbjudan om samtal kvarstår

Inte heller Sverigedemokraterna är förvånade över Ulf Kristerssons besked. 

– Egentligen har inte så värst mycket förändrats utifrån det man kunde förutse och vad som borde varit rimligt. Att Stefan Löfven skulle bli stödparti till alliansen tror jag inte att någon seriöst trodde på. Nu säger Kristersson att han ska gå vidare med sonderingen och det borde rimligtvis innebära att han hörsammar Jimmie Åkessons uppmaning från strax efter valet om att börja samtala med oss. 

Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson skriver på Twitter:

”Inbjudan om samtal som Jimmie Åkesson skickade efter valet kvarstår. Om Kristersson menar allvar med att göra ”allt han kan för att bilda en reg som tar tag i Sv problem”, så bör han välkomna den inbjudan”.

https://twitter.com/_MikaelEriksson/status/1049652371687649282

Bildt: ”Borde söka läkare”

Ulf Kristersson fick många reaktioner på att Socialdemokraternas vägran att stötta alliansen var väntad.

Tidigare M-ledaren Carl Bildt konstaterar på Twitter att ”den som är förvånad över att S inte vill släppa fram en alliansregering borde söka läkare”.

Justitieminister Morgan Johansson svarade Carl Bildt på samma plattform.

”Nu tycker jag att du är orättvis mot Kristersson. Visst såg han lite blek ut på presskonferensen, men jag tror inte att han är sjuk”, skriver han.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1049694492855549952

Upp till Centern och Liberalerna

Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på Sveriges radio, menar att man nu ser ”en alliansspricka” eftersom Kristersson vill gå vidare med en alliansregering utan Socialdemokraternas acceptans.

– Nu undrar vi framför allt vad Centern och Liberalerna säger. Det som Kristersson har skrivit på DN Debatt visar att han kan tänka sig en alliansregering trots att Socialdemokraterna inte accepterar en sådan. Den linjen har Centern och Liberalerna inte delat eftersom en sådan regering skulle bli för beroende av Sverigedemokraterna, säger han i P1.

Fridolin: ”Mycket märkligt sätt att bete sig” 

Stefan Löfven skriver i en kommentar till TT:

“Eftersom det är en mycket svår parlamentarisk situation är det naturligt att det tar tid, men jag är övertygad om att blockpolitiken måste brytas för att komma ur det här låsta läget.”

Löfven står kvar vid att S inte kommer att stödja en Alliansregering.

“Jag står fortsatt till talmannens förfogande för att undersöka förutsättningarna för en blocköverskridande regering. Sverige behöver en handlingskraftig regering som tar landet framåt”.

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör:

– Det är mycket märkligt sätt att bete sig om man aspirerar på att leda landet, att man inte ens kan ha ett schyst förhållningssätt till de han vill jobba ihop med. Någonstans säger han nu att han vill göra precis det som Centerpartiet och Liberalerna hela valrörelsen och efter valrörelsen har sagt att man inte tänker göra, nämligen medverka till att en regering släpps fram som ger SD inflytande. 

Sjöstedt: Sannolikt att alliansen spricker

Jonas Sjöstedt, partiledare för V, har också reagerat på Ulf Kristerssons besked och säger till Expressen att beskedet innebär att alliansen inte kan bilda regering. 

– De har inte lyckats få till något avtal med Socialdemokraterna. Nu är deras enda möjlighet att försöka få stöd av SD och det innebär sannolikt att alliansen spricker. Jag tycker att det enda rimliga för att lösa det här och få ett stabilt styre är att låta Stefan Löfven få möjlighet att sondera och möjlighet att bilda regering, säger Jonas Sjöstedt.

Om Ulf Kristersson försöker att bilda en ren Moderatregering kommer Vänsterpartiet att föreslå att de rödgröna lägger fram en gemensam budget, enligt Sjöstedt.

– Jag hoppas att ett eller två borgerliga partier kan samarbeta med rödgröna partier. Om inte det sker kommer det här att bli en dålig mandatperiod. 

Lööf förtegen innan mötet

Inför mötet hos talmannen samlades alliansledarna på förmiddagen. 

Centerpartiets Annie Lööf var förtegen efter mötet och ville inte berätta om det gjorts några framsteg. 

– Det är någonting som Ulf Kristersson kommer att redogöra för talmannen. 

Vad är det ni diskuterat?

– Vi har träffats regelbundet. Det gjorde vi även innan valet. Vi pratar också om det politiska innehållet, så det handlar både om de samhällsproblem som Sverige ska lösa men också hur vi ska få till en alliansregering. 

Lööf: Utgår från att S också ser behovet

Till Aftonbladet sa hon att hon står fast vid att hon vill bilda en alliansregering och att den behöver vara förankrad över blockgränsen. Däremot är det oklart om alliansen nått fram med detta. 

– De signalerna vi kan se är att S vill se blocköverskridande lösningar och det kan ju inte bara innebära att sådana ska bli till när S är vid makten. Jag utgår från att S också ser behovet att komma överens. 

Enligt Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg finns en oro inom C för att M internt ska pressa Kristersson till att testa en regering som bara innehåller M eller eventuellt M och KD. 

– Då kan han släppa iden att skaffa sig tillstånd av Löfven och i stället hoppas på SD. Det är väldigt troligt att SD skulle vinka fram honom då eftersom det är just det Åkesson begär av M. Det är ju SD:s favoritregering, en där M och KD droppar de liberala partierna.

Träffade Stefan Löfven

Det var för en vecka sedan som Ulf Kristersson fick i uppdrag att sondera möjligheterna för att bilda en regering. Redan då beslutades om att han i dag ska meddela talmannen om hur arbetet går. Han har däremot på sig till nästa tisdag att komma med ett konkret förslag. 

I förra veckan träffade Ulf Kristersson Stefan Löfven för ett möte. Han hade också flera möten med allianskollegorna, det senaste på fredagen. 

Talmannen har meddelat att han inte kommer att göra något uttalande efter dagens möte. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.