Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson kräver Dan Eliassons avgång

Efter kritiken mot Dan Eliassons resa till Kanarieöarna meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) att han har kallat MSB-chefen till ett möte
Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG
Dan Eliasson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch (KD) kräver också Dan Eliassons avgång.
Foto: SVEN LINDWALL

Efter MSB:s generaldirektör Dan Eliassons resa till Las Palmas kräver nu Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hans avgång. 

”Han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb”, skriver Ulf Kristersson på Facebook. 

Ulf Kristersson sällar sig till kritikerkören mot Dan Eliassons resa till Las Palmas. 

Dan Eliasson själv försvarade sin resa med att den var nödvändig eftersom han ville fira jul med sin familj, och att hans dotter ”vistas här och jobbar”.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, sa han på flygplatsen.  

Nu kräver Ulf Kristersson generaldirektörens avgång på Facebook.  

Moderatledaren kallar agerandet för ansvarslöst och skriver att Dan Eliasson ”bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb.”

Ställer krav på regeringen

Ulf Kristersson kräver också att regeringen klargör om Dan Eliasson har deras förtroende eller inte: ”Det är en svartvit fråga, man har fullt förtroende eller man har det inte. Och det är bara regeringen som kan tillsätta och avsätta generaldirektörer”.

Om det är så att regeringen inte ”klart och tydligt reder ut dessa frågor” kommer Moderaterna arbeta för att Dan Eliasson kallas till riksdagens justitieutskott, skriver Ulf Kristersson också. 

Han skriver även att om det hade varit upp till honom så hade Dan Eliasson redan fått sparken.  

https://www.facebook.com/1694628737439476/posts/2890761794492825/?d=n

Ebba Busch: Förtroendet förbrukat

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anser att Dan Eliasson bör avgå som generaldirektör för MSB. I ett inlägg på Instagram skriver hon:

”Dan Eliasson bör lämna sin post. Löfven är skyldig att svara varför han fortfarande har förtroende för honom. En regering med KD hade aldrig accepterat att en myndighetschef för MSB under brinnande kris agerar såhär”.

Hon skriver i en skriftlig kommentar till TV4 att förtroendet för honom är förbrukat.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver till SVT Nyheter: ”Jag sa redan i mitt sommartal 2018 att den vandrande myndighetskatastrofen Dan Eliasson bör sägas upp från MSB, och det står jag fortfarande fast vid.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.