Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ulf Kristersson: "Kan gå käpprätt åt skogen"

Publicerad

– Det kan gå lysande och det kan gå käpprätt åt skogen, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Han syftar på integrationen av nyanlända som han ser som Sveriges stora utmaning de kommande åren.

Speciellt att få barn som växer upp i nyanlända familjer, med sämre förutsättningar, att lyckas i Sverige. Det är problem som politiker helt enkelt måste lösa.

– Om man som politiker inte tar detta på allvar och lägger konkreta förslag som på allvar kan göra skillnad, då kommer väljarna inte att vilja prata om alla andra saker som också är viktiga, säger han i en intervju med TT.

I grunden är det inga konstigheter, anser han. Människor med svårigheter ska få hjälp. Men det handlar om att anstränga sig, i såväl skolan som i arbetslivet. Det handlar om att stå upp för de värderingar som lagt grunden för Sveriges framgång. I Sverige arbetar man. Att leva på bidrag fast man kan arbeta är inte acceptabelt. I Sverige lär man sig svenska och följer svenska lagar.

Tuffare ton

Den tuffare tonen är Moderaterna inte ensamma om. Den hörs även från Socialdemokraterna, men den litar inte moderatledaren riktigt på.

– Jag uppfattar det som polityr de senaste månaderna att plötsligt vilja skärpa tonen. Ta Ylva Johansson som nyligen pratade om att man nu plötsligt ska våga tala klartext om att det finns värderingar som ligger till grund för våra lagar.

Lag och ordning

– Det räcker inte med att tala om värderingar. Man måste också till punkt och pricka leva upp till det. Hur ska systemen för socialbidrag se ut som gör det omöjligt för människor som kan arbeta att ha socialbidrag? Hur ska villkoren se ut? Hur ska man kvalificera sig in? Hur lär man sig svenska och hur ser vi till att man också gör det?

Integrationsfrågan är ett av de områden där moderatledaren vill att Alliansen presenterar gemensamma reformer i det kommande valmanifestet. Arbetet för ett sådant pågår och resultatet kommer att presenteras en bit in på nästa år, enligt Kristersson. De andra områdena han nämner är den ekonomiska politiken och lag och ordning, områden som också Socialdemokraterna satt högst.

Inte med SD

Lika omfattande som 2006 blir Alliansens valmanifest inte denna gång. Det finns inte samma behov av att bevisa att Allianspartierna kan samarbeta, anser Kristersson.

En annan förklaring är att de inte är överens i allt.

– Alla vet att det finns åsiktsskillnader, men jag tror att man helt utan retoriska övertoner kan säga att skillnaderna mellan Allianspartierna inte är större än dem inom Socialdemokraterna och absolut inte större än dem mellan S, V och MP. Jag tror att vi kommer att ge mycket mer gemensamma besked om vad som blir plattformen för nästa regering än någon annan.

Sen är det ju det här hur Allianspartierna ska regera. Centern och Liberalerna vill bara göra det om de fyra blir största minoritetsblock. Det villkoret accepterar inte Ulf Kristersson.

– Ge inte upp regeringsmakten på förhand. Vi kommer alltid att vara beredda inom ramen för våra värderingar att få genomslag för vår politik, det kommer alltid vara vår utgångspunkt.

Men han vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Cirkelns kvadratur

– Jag ser inga förutsättningar för att budgetförhandla eller samregera eller samarbeta med SD, för jag delar inte deras grundläggande värderingar.

Och här ligger Moderaternas problem. Professorn i statsvetenskap Tommy Möller har kallat det för Kristerssons akilleshäl. Det saknas en plan B för hur Alliansen ska agera om den blir mindre än de rödgröna. Sannolikheten för att S då ändå skulle släppa fram en Alliansregering får betraktas som, ja,... låg. Det skulle alltså krävas aktivt stöd från SD om Alliansen ändå ska inta regeringskansliet. Ett SD som Kristersson inte vill samarbeta med och vars partiledare försäkrat inte lägger sig platt.

Exakt hur den här cirkelns kvadratur ska lösas ger moderatledaren inga tydliga besked om. Principbeskedet är att inte ge upp regeringsmakten i förväg och att inte acceptera en mandatperiod till som denna. Därför ska Löfven fällas i statsministeromröstningen. Resten är upp till talmannen.

– Det kommer att bildas en regering och jag kommer bara att medverka till en regeringsbildning som jag kan ta ansvar för, som kan föra en seriös politik. Jag tänker inte på förhand säga att jag inte ens tänker försöka driva den politiken om inte väljarna ger mig precis det Alliansresultat jag önskar mig, säger Ulf Kristersson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag