Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson: Jag vill samarbeta med Löfven

Så vill Moderaterna stoppa gängen
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: LISA MATTISSON
Statsminister Stefan Löfven.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna kräver nu att regeringen och resten av riksdagspartierna omgående ställer upp på ett samarbete för att knäcka gängvåldet.

I ett brev till statsministern listar Ulf Kristersson olika områden där man är beredd att ge parlamentariskt stöd åt  omprioriteringar.

– Det går inte att prata om spännande framtidsutmaningar när unga kvinnor skjuts ihjäl, säger M-ledaren och målar upp en olycksbådande bild över landets situation.

Klockan tolv på söndagen kallade Moderaterna till pressträff inför Ulf Kristerssons traditionsenliga sommartal i Strängnäs.

Den senaste tiden har den svenska debatten präglats av det ökande dödliga våldet, som bland annat har manifesterats i form av morden på en mamma i Malmö och 18-åriga Ndella Jack i Råcksta utanför Stockholm.

I fallet i Malmö höll mamman ett nyfött barn i famnen när hon sköts ihjäl. Vittnen berättade att barnet föll till marken när skotten föll och mamman kallblodigt mördades. 

I fallet i Råcksta avfyrades ett automatvapen in i en lägenhet och avslutade Ndella Jacks liv.

Samtidigt som det dödliga våldet ökar har även sprängningarna i landet nått nya rekordnivåer.

Se hela Ulf Kristerssons sensommartal

Moderaternas ultimatum till Löfven

På pressträffen inför sommartalet säger Ulf Kristersson att han egentligen hade tänkt prata både om Sveriges nuvarande situation och långsiktiga satsningar – men att situationen i landet är alltför akut.

– Det går inte att prata om spännande framtidsutmaningar när unga kvinnor skjuts ihjäl, säger M-ledaren, som bland annat nämner att landet hittills i år har drabbats av 195 skjutningar.

– Det är allvar. Vi har pratat färdigt om de här sakerna nu.

Moderaterna vill nu komma överens med regeringen och riksdagens övriga partier för att tillsammans knäcka gängkriminaliteten.

– Vi ställer upp på snabba omprioriteringar omedelbart, säger Kristersson på pressträffen.

I ett mejl till statsminister Stefan Löfven, skickat på söndagen, skriver Ulf Kristersson att Moderaterna är beredda att i riksdagen stödja ”snabba omprioriteringar av resurser till polis, tull, åklagare, kriminalvård och domstolar”.

Ulf Kristersson berättar att han inte har fått någon reaktion än – men att han förväntar sig ett svar under dagen.

– Den här frågan pratar hela Sverige om, men den nämns knappt bland de 73 punkterna, säger M-ledaren och syftar till januariöverenskommelsen mellan C, L och regeringen.

Ulf Kristersson fortsätter:

– Om något parti vill genomföra detta så har vi tio punkter redo. Vi kan enas om det här nästa vecka.

Utdrag ur brevet: Kristerssons tio punkter till Löfven

1. Sätt in fler poliser mot gängkriminaliteten. Det kräver att polisiära resurser frigörs här och nu. Det kan ske genom att pensionerade poliser och andra som har lämnat yrket återanställs. Men också genom att civil, administrativ stödpersonal anställs, liksom att fler ordningsvakter används som avlastar polisen enklare uppgifter. För att ha någon möjlighet att nå målet om 10.000 fler polisanställda senast år 2024 krävs vidare en betald polisutbildning och riktade budgetsatsningar för att polislönerna ska kunna höjas.

 

2. Fördubbla straffen för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet, eftersom deras våldskapital är så stort. Och skärp straffen för brott som ofta går att koppla till gängkriminalitet, bland annat överlåtelse av narkotika och grova vapen- och sprängmedelsbrott.

 

3. Inför ett system med visitationszoner där polisen ges utökade befogenheter att visitera personer och genomsöka bilar för att leta efter exempelvis vapen, narkotika eller handgranater.

 

4. Inför ett system med vistelseförbud. Den som dömts för ett gängrelaterat brott ska kunna förbjudas att återvända till sitt gamla område efter avtjänat straff.

 

5. Sänk gränsen för obligatorisk häktning så att det omfattar alla brott med minimistraff om fängelse ett år. Det skulle bland annat träffa brott som grov misshandel, rån och grov utpressning.

 

6. Förbättra utredningsmöjligheterna genom att öka polisens rätt till hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning (buggning). Inför en möjlighet till hemlig dataavläsning, bland annat för att öka polisens möjligheter att ta del av meddelanden som skickas mellan mobiltelefoner.

 

7. Finansiera och sätt upp betydligt fler övervakningskameror, inte minst i utsatta områden där gängbrottsligheten brett ut sig.

 

8. Inför ett system med kronvittnen, skärp straffet för dem som hotar vittnen (övergrepp i rättssak) och stärk personsäkerheten för dem som väljer att vittna.

 

9. Genomför ett tidsbegränsat försök med anonyma vittnen, för att bryta den farliga utvecklingen mot parallella rättssystem där vittnen helt avstår från att vittna.

 

10. Slopa straffrabatten för dem mellan 18-21 år och slopa dagens form av mängdrabatt för dem som har begått flera brott.

Kristersson talar i Strängnäs

En dryg timme efter pressträffen inleder Ulf Kristersson sitt sensommartal i Ugglans park i Strängnäs, som han refererar till som ”min och min familjs vackra hemstad”.

Kristersson slår fast att ”det grova våldet har nått historiskt höga nivåer i Sverige”. Han återkommer till den politiska mobilisering partiet kräver av regeringen och riksdagens andra partier.

Ulf Kristersson tar upp sommarens knivmord, överfallsvåldtäkter, sprängdåd och dödsskjutningar – och beskriver läget i Sverige som akut.

– Det här är inte mitt Sverige, säger M-ledaren.

Kristersson berättar om hur han vill arbeta kring satsningen på polisen. Enigheten i riksdagen är bred kring att 10 000 nya poliser behövs – men M-ledaren pekar också på att lönerna ska höjas, att utbildningen ska vara betald och att insatser ska göras för att återanställa avhoppade poliser.

M-ledaren drar paralleller till hur riksdag och regering lyckades lösa finanskrisen på 90-talet genom politiska åtgärder som tidigare ansetts vara omöjliga. På samma sätt kan Sverige lösa dagens problem, menar Kristersson.

Vidare talar han även om brottsförebyggande åtgärder, som hårdare tag mot ungdomsbrottslingar samt införandet ett nationellt exitprogram för gängkriminella som vill lämna brottets bana.

Avslutningsvis ber Ulf Kristersson publiken om ursäkt:

– Det här blev rätt mörkt, jag är ledsen för det. Men det stora problemet är inte att jag kan ha givit er en klump i magen idag, utan att det är så många i vårt land som har en klump i magen varje dag. Och att det finns skäl för det, säger M-ledaren.

Vännerna om mördade Karolin, 31: ”Mycket omtyckt och oerhört skötsam”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.