Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson: Ingen press på Centerpartiet

KD och M är två av fyra partier som riktar misstroende mot Strandhäll. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Ett år har gått och det har blivit oklarare, inte klarare, vad som egentligen hände. Det räcker för oss för att inte har förtroende längre”, säger Ulf Kristersson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Att Moderaterna riktat misstroende mot Annika Strandhäll, S, innebär inte någon press på Centerpartiet. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Moderaterna riktat misstroende mot Annika Strandhäll, S, innebär inte någon press på Centerpartiet.

Det säger M-ledaren Ulf Kristersson i TV4:s Nyhetsmorgon:

– För mig handlar det inte om att pressa andra partier, utan vårt tålamod är slut.

På torsdagen kom nyheten att Moderaterna riktar misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Även Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ställer sig bakom.

Orsaken är att Strandhäll sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler för ett drygt ett år sen. Flera partier anser att det hela gick fel till – och ärendet är nu uppe i konstitutionsutskottet (KU) för granskning.

Kristersson har inget förtroende för Strandhäll

På fredagsmorgonen svarade Ulf Kristerson, M, på frågor om beslutet i TV4:s Nyhetsmorgon, och om varför han inte vill invänta KU:s beslut i frågan:

– Det är två helt olika processer. KU prövar den konstitutionella lagligheten i regeringens och statsrådens ämbetsutövning, det vi prövar är om vi har förtroende för ett statsråd eller inte. Det är delvis en annan sak, säger M-ledaren.

Han menar att Annika Strandhäll avsatte en generaldirektör som skötte sitt jobb ”på politiska grunder”. Begler fick sparken ungefär samtidigt som debatten om LSS var som mest intensiv.

Kristersson menar att ministern sen har ”farit med osanning” om hur det hela gick till. Strandhäll har bland annat sagt att Begler slutade frivilligt.

Centerpartiet har inte gett besked

För att fälla Annika Strandhäll som minister räcker det inte med stöd från SD och KD – man måste ha med även Centerpartiet på tåget. Men C-ledaren Annie Lööf – och gruppledaren Anders W Johansson – har ännu inte gett något besked.

Kristersson förnekar dock att misstroendeförklaringen är något slags test på C.

– Jag ser det inte så. Det här är ingen lättvindig sak. Jag tycker att riksdagens skarpaste vapen är att avsätta statsråd, och det gör man verkligen inte lätt. Man gör det inte för att man tycker att statsråden politiskt har fel, sådant tycker man ju hela tiden, säger han i Nyhetsmorgon.

Han fortsätter:

– Det handlar om att agera på ett sätt som inte är förenligt med rollen som statsråd, sen måste varje parti fatta beslut om det. För mig handlar det inte om att pressa andra partier, utan vårt tålamod är slut. Vi säger vad vi tycker och sen får andra fatta sina beslut.

Annika Strandhäll: ”Känns desperat”

Annika Strandhäll sa i en intervju med TV4 på torsdagen att hon tycker att Kristerssons drag ”känns desperat”.

– Inget nytt har framkommit som inte har funnits med i den här ett år långa processen, som gör att de inte kunde avvakta KU. Förmodligen är det EU-parlamentsval och Ulf Kristersson behöver få upp sina opinionssiffror, sa hon.

Ulf Kristersson svarar i Nyhetsmorgon:

– Jag tror inte Annika Strandhäll räcker för att få upp några opinionssiffror om jag ska vara uppriktigt. Det är inte alls det det handlar om.