Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson har störst förtroende bland väljarna

Nya Moderatledaren snabbklättrar på förtroendelistan, enligt Demoskops senaste mätning är Ulf Kristersson den partiledare som svenska folket litar mest på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfvens förtroendesiffror har stabiliserat sig kring 40-procentsnivån under det senaste året. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson spänner musklerna som statsministerkandidat. 

Enligt en ny förtroendemätning från Demoskop har Moderaternas ordförande gått förbi såväl Annie Lööf som Stefan Löfven – och är i dag den partiledare som svenska folket har störst förtroende för.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin rasar till en ny bottennivå. 

Han har sedan han i oktober tog över ett parti i kris efter en hårt ansatt Anna Kinberg Batra haft en stigande formkurva. Nu visar Demoskops nya mätning av förtroendet för riksdagspartiernas partiledare på en ny toppnotering för Ulf Kristersson. 

Förtroendet för Moderaternas partiledare har fördubblats på fyra månader och Kristersson är med sju månader kvar till valet – om än med knappast möjliga marginal, förbi statsminister Stefan Löfven i förtroendeligan. 

Dubbelt så högt förtroende som Anna Kinberg Batra

40 procent av de tillfrågade uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för oppositionsledaren jämfört med Löfvens 39.

Ulf Kristerssons siffra är dessutom dubbelt så hög som Anna Kinberg Batras var när hon tvingades avgå under hösten. 

– Ulf Kristersson var ett väldigt lyckat byte för M. Det är uppenbart att man gillar hans kanske lite mer förklarande och självsäkra framtoning i förhållande till Anna Kinberg Batra. Men det är en sak vad man säger i en förtroendemätning och vad man sen lägger sin röst på. Men M har också ökat i opinionen som parti. Det blir mer övertygande för väljarna, säger Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Dagens förstaplats är nog det finaste opinionsbetygt 

 

Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop, tolkar uppgången som att Moderatledaren nu har blivit känd för den breda allmänheten.

– Sett till sakinnehållet skiljer det tämligen lite mellan Ulf Kristersson och tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra, men han får in en tonträff som ligger rätt. Är man inne i en negativ spiral är den svår att bryta, om man å andra sidan seglar på framgångsvind stärks självförtroendet, konstaterar Peter Santesson. 

Annie Lööf backar ytterligare 

Statsministern Stefan Löfvens förtroendesiffror svajade rejält under turbulensen kring migrationskrisen under 2016 men har stabiliserat sig kring 40-procentsnivån under det senaste året. 

Centerpartiets Annie Lööf ligger nu på en tredjeplats på 38 procent. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets Annie Lööf som har gått som en raket på popularitetslistorna fortsätter att tappa något i februari och ligger nu på en tredjeplats på 38 procent. 

 

LÄS MER:  Torbjörn Nilsson: Kristersson lägger sig platt för Annie Lööf

 

Men den som går in i valrörelsen med ett rikitigt kärvt läge är Gustav Fridolin. Miljöpartiets språkrör rasar till en ny bottenivå i Demoskops förtroendemätning. Fridolin backar med sex procentenheter och landar på 12 procent i februari 2018 jämfört med 22 procent vid samma tid för ett år sedan. 

Enligt Peter Santesson, Demoskop, är tilltron till partiledarna extra viktig under ett valår och förtroendemätningen är en indikation på hur vindarna blåser inför valet. 

– Förtroendesiffrorna speglar mycket det vi ser i opinionen nu, säger Peter Santesson.

 

Ulf Kristersson upp i topp på förtroendelistan

Ulf Kristersson (M): 40 (+4)

Stefan Löfven (S): 39 (0)

Annie Lööf (C): 38 (-2)

Jan Björklund (L): 28 (0)

Jonas Sjöstedt (V): 27 (-3)

Jimmie Åkesson (SD): 25 (+1)

Ebba Busch Thor (KD): 17 (-3)

Isabella Lövin (MP): 16 (+3)

Gustav Fridolin (MP) 12 (-6) 

 

(siffrorna i procent)

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 31 januari – 5 februari 2018.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 104 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!