Nya Moderatledaren snabbklättrar på förtroendelistan, enligt Demoskops senaste mätning är Ulf Kristersson den partiledare som svenska folket litar mest på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNya Moderatledaren snabbklättrar på förtroendelistan, enligt Demoskops senaste mätning är Ulf Kristersson den partiledare som svenska folket litar mest på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nya Moderatledaren snabbklättrar på förtroendelistan, enligt Demoskops senaste mätning är Ulf Kristersson den partiledare som svenska folket litar mest på.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfvens förtroendesiffror har stabiliserat sig kring 40-procentsnivån under det senaste året. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfvens förtroendesiffror har stabiliserat sig kring 40-procentsnivån under det senaste året. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfvens förtroendesiffror har stabiliserat sig kring 40-procentsnivån under det senaste året. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har störst förtroende bland väljarna

Publicerad

Ulf Kristersson spänner musklerna som statsministerkandidat. 

Enligt en ny förtroendemätning från Demoskop har Moderaternas ordförande gått förbi såväl Annie Lööf som Stefan Löfven – och är i dag den partiledare som svenska folket har störst förtroende för.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin rasar till en ny bottennivå. 

Han har sedan han i oktober tog över ett parti i kris efter en hårt ansatt Anna Kinberg Batra haft en stigande formkurva. Nu visar Demoskops nya mätning av förtroendet för riksdagspartiernas partiledare på en ny toppnotering för Ulf Kristersson. 

Förtroendet för Moderaternas partiledare har fördubblats på fyra månader och Kristersson är med sju månader kvar till valet – om än med knappast möjliga marginal, förbi statsminister Stefan Löfven i förtroendeligan. 

Dubbelt så högt förtroende som Anna Kinberg Batra

40 procent av de tillfrågade uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för oppositionsledaren jämfört med Löfvens 39.

Ulf Kristerssons siffra är dessutom dubbelt så hög som Anna Kinberg Batras var när hon tvingades avgå under hösten. 

– Ulf Kristersson var ett väldigt lyckat byte för M. Det är uppenbart att man gillar hans kanske lite mer förklarande och självsäkra framtoning i förhållande till Anna Kinberg Batra. Men det är en sak vad man säger i en förtroendemätning och vad man sen lägger sin röst på. Men M har också ökat i opinionen som parti. Det blir mer övertygande för väljarna, säger Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Dagens förstaplats är nog det finaste opinionsbetygt 

 

Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop, tolkar uppgången som att Moderatledaren nu har blivit känd för den breda allmänheten.

– Sett till sakinnehållet skiljer det tämligen lite mellan Ulf Kristersson och tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra, men han får in en tonträff som ligger rätt. Är man inne i en negativ spiral är den svår att bryta, om man å andra sidan seglar på framgångsvind stärks självförtroendet, konstaterar Peter Santesson. 

Annie Lööf backar ytterligare 

Statsministern Stefan Löfvens förtroendesiffror svajade rejält under turbulensen kring migrationskrisen under 2016 men har stabiliserat sig kring 40-procentsnivån under det senaste året. 

Centerpartiets Annie Lööf ligger nu på en tredjeplats på 38 procent.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets Annie Lööf som har gått som en raket på popularitetslistorna fortsätter att tappa något i februari och ligger nu på en tredjeplats på 38 procent. 

 

LÄS MER:  Torbjörn Nilsson: Kristersson lägger sig platt för Annie Lööf

 

Men den som går in i valrörelsen med ett rikitigt kärvt läge är Gustav Fridolin. Miljöpartiets språkrör rasar till en ny bottenivå i Demoskops förtroendemätning. Fridolin backar med sex procentenheter och landar på 12 procent i februari 2018 jämfört med 22 procent vid samma tid för ett år sedan. 

Enligt Peter Santesson, Demoskop, är tilltron till partiledarna extra viktig under ett valår och förtroendemätningen är en indikation på hur vindarna blåser inför valet. 

– Förtroendesiffrorna speglar mycket det vi ser i opinionen nu, säger Peter Santesson.

 

Ulf Kristersson upp i topp på förtroendelistan

Ulf Kristersson (M): 40 (+4)

Stefan Löfven (S): 39 (0)

Annie Lööf (C): 38 (-2)

Jan Björklund (L): 28 (0)

Jonas Sjöstedt (V): 27 (-3)

Jimmie Åkesson (SD): 25 (+1)

Ebba Busch Thor (KD): 17 (-3)

Isabella Lövin (MP): 16 (+3)

Gustav Fridolin (MP) 12 (-6) 

 

(siffrorna i procent)

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 31 januari – 5 februari 2018.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 104 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag