Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons angrepp på Löfven: Kafferepsregering

Ulf Kristersson talade på lördagen på Moderaternas stämma i Västerås.
Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderatledaren Ulf Kristersson lovar pragmatism för att få till samarbeten för en ny kurs för Sverige.

– Vi är samlingspartiet. Och efter nästa val vill jag att vi samlar det konstruktiva, pragmatiska och prestigelösa Sverige till en ny kurs för vårt land, sade Kristersson. – Moderaternas stund är nu.

Kristersson utvecklade dock inte med vilka han tänker sig kunna samarbeta. Han tillade att det ytterst är väljarna som bestämmer.

Kristersson lovade också att arbeta hårt för att skapa majoriteter i olika frågor i riksdagen under denna mandatperiod.

– Vi kommer att göra allt vi kan under resten av mandatperioden för att söka majoriteter i riksdagen som löser Sveriges problem, sade han.

Oklart om samarbete

Redan när han öppnade partistämman i Västerås i torsdags uppgav M-ledaren att ”Moderaterna ska vara den självklara regeringsbildaren” 2022.

I de senaste opinionsmätningarna är dock M inte längre näst största parti efter Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna har gått om.

Och efter att alliansen dog i vintras är det oklart vilka samarbeten som ligger närmast till hands för M. Centern och Liberalerna samarbetar för närvarande med den rödgröna regeringen. Kristersson har dessutom tidigare uteslutit organiserat samarbete med Sverigedemokraterna.

Kristersson inledde talet med att hävda att M är Sveriges viktigaste kraft för förändring.

Angrep regeringen

Han angrep samtidigt regeringen för att vara en kafferepsregering vars främsta gren är banalt politiskt spel.

Han hävdar att Moderaterna följer en stolt tradition av opposition mot ”ren dårskap” som ”löntagarfonder och parabolförbud”. Ibland i regeringsställning för valfrihet och arbetslinjen.

– Alltid med Sveriges bästa för ögonen, säger han.

Allting är långt ifrån bra i Sverige nu, enligt Moderatledaren. Han talar om skjutningar, sprängningar och granatattacker, kriminella gäng och oskyldiga människor som ”skadas för att de är på fel plats vid fel tillfälle”.

”Något brast”

Och mordet på en småbarnsmamma på öppen gata i Malmö var en vattendelare, enligt Kristersson.

– Den veckan brast någonting i Sverige. Vi fick nog. Många kände samma sak, säger han och framhåller att Moderaterna krävde mobilisering och omedelbara krafttag.

Men regeringen, säger han, bjöd in till samtal och sju av riksdagens åtta partier fick komma. Inte alla.

– Då brast något igen. Regeringen devalverade en fråga som mer än någon annan oroar alla svenskar, oavsett partifärg, till banalt politiskt spel. De borde skämmas.

Nyval i styrelsen

Tidigare på stämman fick Ulf Kristersson förtroendet att leda Moderaterna som ordförande i fyra år till, efter att Moderatstämman i Västerås valt om honom.

Valet skedde helt utan dramatik och utan motkandidater.

Det gällde också nyvalen av förste vice ordförande, Elisabeth Svantesson och Anna Tenje som andra vice ordförande.

Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman sade att valberedningen varit helt enig om sina förslag och att han ser fram emot valet 2022 med stor tillförsikt.

– Efter lite korrigeringar på senare år upplever jag verkligen att vi går i takt med väljarna, sade Ljungman inför stämmans val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.