Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson: Slopa rätten till eget boende för nyanlända

Brahmanbaria.
Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna presenterar nya förslag på migrationsområdet. Däribland att man vill avskaffa EBO-lagen, rätten för nyanlända att ordna med egen bostad. 

– Det borde finnas mycket bred majoritet, säger Ulf Kristersson (M). 

På tisdagen höll M-ledaren Ulf Kristersson och partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M) en pressträff om nya förslag på migrationsområdet. 

– Integrationsproblemen är uppenbara varje dag. Det finns fundamentalt viktigt skäl att göra något åt detta, inleder Ulf Kristersson. 

Han fortsätter med att – återigen – trycka på vikten av det volymmål för asylsökanden som Moderaterna tidigare tryckt på. Han konstaterar att det finns ”en förkrossande majoritet” i riksdagen för en stramare linje. 

– Långt in i Socialdemokraterna. 

Moderaterna: Avskaffa EBO-lagen

Ulf Kristersson säger också att det är dags att avskaffa EBO-lagen, alltså rätten för nyanlända att ordna med egen bostad. Som lagen ser ut nu har asylsökanden även rätt till dagersättning även om man säger nej till att bo på de anläggningsboenden som Migrationsverket erbjuder. 

– EBO har skapat en extrem segregation. Jag såg det här redan som socialborgarråd för tio år sedan, och ville avskaffa det redan då. 

Ulf Kristersson menar att det borde finnas möjlighet att få igenom detta i riksdagen – och därmed köra över regeringens beslut om att bara förändra EBO-lagen, som ska ske efter årsskiftet. 

– Det borde finnas mycket bred majoritet.  

EBO-lagen

Vad: EBO-lagen, lagen om eget boende, var en nyhet när LMA (Lagen om mottagande av asylsökande) utfärdades 1994. 

Innebörd: Lagen innebär att Migrationsverket lämnar bistånd även om den asylsökande inte vill utnyttja en erbjuden plats på en förläggning, utan i stället skaffar eget boende. Detta gäller främst dagersättning. 

Ändring: Från årsskiftet kommer möjligheten att ordna med eget boende begränsas i ett antal kommuner. Den asylsökande som vill flytta till ett socioekonomiskt utsatt område kommer därmed att mista sin dagersättning.

Kommunerna: SCB har fått uppdraget att ta fram underlag till vilka områden som ska väljas ut. Men regeringen har redan redovisat en lista på 32 kommuner som kan bli aktuella, däribland Södertälje, Botkyrka, Eskilstuna och Filipstad. 

Moderaterna vill att samhället tillhandahåller boende för nyanlända i max två år, under vilka man ska utbilda sig, lära sig språket och skaffa egen försörjning. Därefter får man ordna en bostad på samma villkor som alla andra.

Så sent som på lördagen klubbade Kristdemokraternas högst beslutande organ, rikstinget, igenom ett beslut om att avskaffa EBO. 

Södertäljes kommunalråd (S) Boel Godner har länge krävt att EBO inte bara ska ändras, utan avskaffas helt: 

– Vi har tagit emot 6 procent av Sveriges flyktingar vissa år och emot 25 procent av alla flyktingar som kommit till Stockholms län. Det är helt absurt, sade hon till Expressen då.  

Jenny Madestam: Det här innebär EMO-lagen

Statsvetaren förklarar bakgrunden i omskrivna frågan.

Ulf Kristersson: ”Allt har gått åt fel håll”

M-ledaren om misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson.

Anna Dahlberg: ”Ombytta roller i svensk politik”

Expressens ledarskribent om att Moderaterna vill avskaffa EBO-lagen.