Ulf Kristersson: Håll er i trim för att orka jobba

IF Metalls ordförande Anders Ferbe och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix, Nils Petter Nilsson

Fackförbundet IF Metall riktar skarp kritik mot socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) efter hans uttalande om att det ligger på individens ansvar att hålla sig i fysisk trim för att orka jobba längre. 

– Många människor har arbetsuppgifter som faktiskt inte gör att det är möjligt att jobba speciellt mycket längre än de gör i dag, säger Anders Ferbe, ordförande IF Metall, till TV4 Nyheterna. 

Folk har ett ansvar att hålla sig i fysisk trim om de ska orka jobba högre upp i åldrarna. 

Det slog socialförsäkringsminister Ulf Kristersson fast i samband med att pensionsåldersutredningen presenterades i veckan. 

– Man har ett ansvar förstås att överhuvudtaget hålla sig i fysisk trim. I vissa jobb ingår det som en del av jobbet att hålla sig i fysisk trim, i andra tvingas fundera på det; hur ska jag rent fysiskt orka med mitt ganska tunga jobb om jag vill ha det i 10-20 år till.

”Klarar inte högre pensionsålder av att träna”

IF Metall:s ordförande, Anders Ferbe, tycker att ministerns uttalande vittnar om en förnedrande människosyn. 

– Många människor har arbetsuppgifter som faktiskt gör att det inte är möjligt att jobba speciellt mycket längre än de gör i dag. Det är det som blir förnedrande, för då upplever människor som befinner sig i den situationen att man trampar på dem. Och det tycker inte jag om, säger han till TV4 Nyheterna. 

Anders Ferbe tycker att det är anmärkningsvärt att Sverige har en socialförsäkringsminister som uttrycker sig på det här nedlåtande sättet. 

– Människor som sliter hårt inom industrin som har fysiskt tunga jobb. Man klarar inte en högre pensionsålder av att träna hårdare då.

Kristersson: "Har ett eget ansvar"

Ulf Kristersson tror att kritiken vilar på ett missförstånd. 

– Om man ser hela intervjun som var tio minuter lång så tror jag inte någon kan misstänka att jag menar att den enskilde ska bära ansvar för arbetsmiljöfrågor, säger han och förtydligar:

– Jag bara påpekar att parallellt med lagstiftningen och arbetsgivarens ansvar så har man också ett eget ansvar. Det tycker jag var en ganska naturlig slutsats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.