Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson ger upp sonderingsuppdraget

Ulf Kristersson lämnar sonderingsuppdraget.
M-ledaren Ulf Kristersson ger upp med att bli statsminister.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson meddelar att han ger upp sitt sonderingsförsök.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C) säger att Ulf Kristersson inte tagit kontakt med henne.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson (M) fick i uppdrag av talmannen att sondera underlag för en ny regering.

Men redan en dag före deadline meddelade han att han ger upp.

– Jag ser inte förutsättningar för att fullfölja sonderingsuppdraget eftersom jag vet det finns 175 mandat som kommer säga nej, säger han på torsdagens pressträff.

C riktar nu kritik mot M.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lämnar tillbaka sonderingsuppdraget till talmannen. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med mandat för att få igenom en ny regering vid en riksdagsomröstning.

– Vi har dragit slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer säga nej till en ny regering. På den grunden har jag dragit slutsatsen att det inte finns parlamentariska förutsättningar för att fortsätta sonderingsuppdraget, säger han. 

”Jag är pragmatisk” 

Enligt Kristersson har M gjort en ”viktig investering i diskussioner” med de andra partierna under de två dagar sedan Kristersson fick i uppdrag att bilda en regering.

Men det räckte inte ända fram. De parlamentariska förutsättningarna saknas, konstaterar Kristersson.

– Vi har konstaterat att vi har samma maktmandat sedan 2018.

Liberalerna har sagt att de vill stödja en borgerlig regering, även om den stöds av SD. Men så länge som Centerpartiet inte är med på kartan så finns det inte förutsättningar för en Kristersson-ledd regering. 

– Jag är väldigt pragmatisk. Men varje alternativ som bygger på att nya överenskommelser ska trixa med mandatfördelningen kommer jag säga nej till, säger Ulf Kristersson. 

Lockbetet nobbades av C

I går lade Moderaterna fram ett lockbete till Centerpartiet – ett förslag för att förbättra den offentliga servicen på landsbygden – i hopp om att de skulle rösta för en M-regering.

Men inviten nobbades av C, då Anders W Jonsson därefter gjorde det klart för Expressen att man inte kommer rösta för en borgerlig regering så länge som SD har inflytande över hur Sverige styrs. 

– När det handlar om regeringsbildning då finns det andra saker med, och klart är att släppa fram Ulf Kristersson i ett läge där SD har makt över hur Sverige styrs, det vill vi inte, sa Jonsson.

C: M kontaktade inte oss

På torsdagen twittrar dessutom C-ledaren Annie Lööf att  Ulf Kristersson (M) inte tog kontakt med henne under sitt sonderingsuppdrag.

”Centerpartiet ser gärna samarbeten i mitten med de andra allianspartierna och nuvarande regeringspartier. Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för 'samtala med alla'.”

”I detta läge borde Kristersson redovisa vilka politiska eftergifter han har varit beredd att ge SD”, fortsätter Lööf.

Expressen frågade Kristersson om kontakten till C efter hans pressträff: Ni har suttit i samtal med L och SD, varför har ni inte gjort samma sak med C?

– Det har varit helt övertydligt från Centerns sida att de inte vill ha något att göra med en regering som accepterar att alla partier finns i Sveriges riksdag, och jag tänker inte fortsätta med den sortens trixande och låtsas att två partier inte finns, sa Kristersson då. 

Siri Steijer, Kristerssons pressekreterare, redogör på Twitter för att Moderaterna kontaktade Lööf dagen efter regeringens fall. 

Hur kontakten gick till i praktiken vill inte Steijer avslöja.

– Hon [Lööf] säger att Ulf inte kontaktat henne och det stämmer inte, direkt när regeringen föll kontaktade Kristersson Lööf direkt med frågan om Centerpartiet kunde tänka sig att stödja en borgerlig regering, säger Steijer till Expressen.

Från C-håll dementerar man Moderaternas påstående. Talmannens besked: Stefan Löfven får sonderingsuppdraget

Omröstning sker på onsdag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.