Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson efter Odenbergs kärnkraftsutspel: ”Förvånad”

Liberalerna vill återöppna Ringhals 1.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Moderaternas tidigare energipolitiska talesperson Mikael Odenberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöminister Per Bolund.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det höga elpriset har satt fart på kärnkraftsdebatten.

Återöppna Ringhals 1 tycker Liberalerna – medan Moderaterna hävdar att kärnkraften behövs för att mota elbristen.

”Populistiskt”, enligt M:s tidigare energipolitiska talesperson Mikael Odenberg.

– Jag blir förvånad, säger M-ledaren Ulf Kristersson om utspelet.

De senaste veckornas kyla har fått elpriset att skjuta i höjden. När en SVT-reporter tipsade om att undvika dammsugaren för att sänka elkostnaderna var debatten ett faktum.

Det finns intresse för att bygga ny kärnkraft i Sverige, sa KD-ledaren Ebba Busch till Svenska Dagbladet tidigare i veckan.

Och kärnkraften kommer att behövas även i framtiden, menar M.

– De säger att vi har ett jättestort elöverskott. Men elbrist är att det inte finns el vid rätt tidpunkt och där den behövs för att göra investeringar och nyetableringar. Det är ett akut problem för svensk konkurrenskraft och svenska jobb, säger Ulf Kristersson.

Det här avfärdas av regeringen.

– Ingen vill bygga kärnkraft på kommersiella grunder. Då ska man i stället låta marknaden bygga ut det man vill bygga, säger klimatminister Per Bolund (MP).

Från M:s sida heter det att ”all fossilfri elproduktion behövs”. Det håller miljöminister per Bolund inte med om.

– Men kärnkraften är inte fossilfri. Det görs utsläpp i hela cykeln, från uranbrytning till transporter. Den är inte heller stabil utan vi har sett stora avbräck när kärnkraftverk stått stilla, säger Per Bolund.

Ulf Kristersson ”lite förvånad”

Oppositionen får också kritik inifrån de egna leden. En ”populistisk” debatt, sa Mikael Odenberg, som tidigare varit både energipolitisk talesperson för M och generaldirektör för Svenska kraftnät, till Svenska Dagbladet i helgen.

– Förslagen är inte särskilt realistiska. Vattenfall har ju inte stängt reaktorerna därför att man tyckte att det var kul utan därför att de inte var lönsamma, säger han till Expressen.

Odenberg avfärdar också påståendena om att elbrist skulle råda i Sverige.

– Det är lite enfaldigt att man säger att vi har elkris för att vi importerar el. Det kallas handel, säger han.

Ulf Kristersson säger att han blev ”lite förvånad” över uttalandet.

– Jag har stor respekt för honom och delar många av hans analyser. Om han menar att någon skulle bygga storskaliga kärnkraftverk som på 70-talet så tror jag inte att någon tror det i dag. Det handlar om att utveckla morgondagens kärnteknologi, säger han.

Inte heller Odenberg utesluter ny kärnteknik i form av små, modulära reaktorer. Men i så fall om 20 år när Sveriges befintliga reaktorer ska fasas ut.

I dag borde debatten fokusera på ett annat problem, tycker han. Elnätet måste byggas ut för att el som produceras i norr ska kunna fraktas söderut.

– Pengar är inte problemet, utan det är de utdragna tillståndsprocesserna. Det borde politikerna ägna sig åt i stället, säger han.

Vad handlar egentligen kärnkraftsdebatten om?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.