Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson: Fel att kalla SD rasister

Moderatledaren tycker att Stefan Löfven var otydlig i migrationsfrågan under debatten.
Nu kräver Stefan Löfven besked från Kristersson om SD.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
M-ledaren Ulf Kristersson vill inte längre kalla SD för ett rasistiskt parti: ”Jag har slutat med sånt där”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
SD:s rötter hamnade återigen i fokus under och efter partiledardebatten i Agenda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressens Tomas Nordenskiöld intervjuar Jimmie Åkesson direkt efter partiledardebatten i SVT.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson vill – till skillnad från sin företrädare Anna Kinberg Batra – inte beskriva SD som ett rasistiskt parti. 

– Jag har slutat med sånt där. Jag tror vi får lägga av med såna där etiketter, sa han till Expressen efter söndagens partiledardebatt i SVT – då SD:s rötter åter hamnade i fokus. 

Från statsminister Stefan Löfven (S) låter det dock annorlunda och nu kräver han besked av M-ledaren, som han menar helt bytt inställning till SD. 

– Tycker man fortfarande att det är ett parti som erbjuder en osäker och farlig väg, eller är det något som har hänt?

Det var i ett replikskifte mellan V-ledaren Jonas Sjöstedt och KD-ledaren Ebba Busch Thor under söndagens debatt som frågan om hur Sverigedemokraterna ska betecknas återigen hamnade i fokus. 

– Jag vill inte ha den här öppna rasismen som skulle komma med dem, sa Jonas Sjöstedt bland annat.

Efter debatten tog Moderatledaren Ulf Kristersson avstånd från tanken på att beskriva SD som rasistiskt. 

– Nej, jag har slutat med sånt där. Jag tror vi får lägga av med såna där etiketter. Att bara kasta glåpord på varandra, det skapar ingen vettig politik och inget vettigt samtalsklimat. Ibland tycker vi lika, då röstar vi lika. Ibland tycker vi olika, då röstar vi olika. Ha respekt för alla riksdagens åtta partier, sa han.

Här får Jimmie Åkesson nog under debatten.

Annan hållning än Kinberg Batra

Han intar därmed en annan hållning än sin företrädare Anna Kinberg Batra. Så här sa hon för lite drygt tre år år sedan, i just SVT:s Agenda.

– De skyller alla Sveriges problem på invandring. Då är det ett rasistiskt parti, då ställer man grupper mot varandra och sätter etiketter på andra människor. Det löser ingenting, sa Anna Kinberg Batra. 

Men att sätta den typen av etiketter är fel, menar Kristersson. 

– Jag tänker inte hålla på och kasta etiketter på varandra, säger han.

Statsminister Stefan Löfven ger dock Jonas Sjöstedt full uppbackning. På frågan om han anser att SD är ett rasistiskt parti, svarar han:

– Det har jag sagt hela tiden, det är vad det är i grunden. Vi vet var de kommer ifrån. Läs väldigt noga på Expos hemsida, så ser man. Det innebär inte att de som sympatiserar med Sverigedemokraterna är rasister, det är inte samma sak. Men vad partiet har för ideologi, det är alldeles klart.

Löfven kräver besked

Och enligt Stefan Löfven illustrerar Ulf Kristerssons ovilja att svara en större omsvängning i synen på SD, och nu vill han att M-ledaren talar klartext om vad det är han har för avsikter med det Löfven beskriver som en kursändring. 

– Jag minns ifjol, då beskrev han Sverigedemokraterna som att det här är ett parti som pekar finger, att de inte har några konkreta lösningar och att de vill ta Sverige till en osäker och farlig väg. Där tycker jag att Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson ska förklara vad de menar med det.

Löfven fortsätter:

– Om de tyckte så då, men i dag sitter och käkar lunch: Tycker man fortfarande att det är ett parti som erbjuder en osäker och farlig väg, eller är det något som har hänt?

Efter SVT:s debatt i Agenda kommenterade Vänsterpartiets ledare orden mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.