Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson får 36 gånger mer än väktaren

Moderaterna vill sänka skatterna mest för de som tjänar mest, visar SVT:s granskning. Då får Ulf Kristersson 36 gånger mer än väktaren.
Ulf Kristersson i Agenda.

Moderaterna vill sänka skatterna mest för de som tjänar mest, visar SVT:s granskning.  

Med partiets egna förslag skulle Ulf Kristersson få 10 500 kronor mer i månaden – medan en väktare på M-stämman skulle behålla 290 kronor mer. 

Det visar en beräkning som Swedbanks ekonom Madelén Falkenhäll har tagit fram för SVT Agenda.  

– Skatten ska aldrig vara högre än vad som är nödvändigt, säger Ulf Kristersson i programmet. 

I helgen höll Moderaterna partistämma i Västerås. Partiet vill att den statliga inkomstskatten stegvis sänks, de vill slopa värnskatten och de föreslår ytterligare ett jobbskatteavdrag. 

SVT har granskat partiets skattepolitik och kommit fram till att Moderaterna är det parti som vill sänka skatterna mest för de som tjänar mest. 

Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, har på uppdrag av SVT räknat på vad skatteförslagen innebär.

Ulf Kristersson tjänar 176 000 kronor i månaden. Han får behålla 10 500 kronor i månaden. En riksdagsledamot tjänare cirka 70 000 kronor i månaden och får 2020 kronor mer i månaden. Däremot får en väktare som jobbar på stämman och tjänar drygt 30 000 kronor behålla 290 kronor. Den deltidsarbetande kvinnan som jobbar i fiket på stämman tjänar 13 000 och får behålla 300 kronor mer i månaden, enligt SVT Agenda. 

– Skatten ska aldrig vara högre än vad som är nödvändigt. Vi har under lång tid fokuserat på att sänka skatten för de med låga inkomster, så att det alltid lönar sig bättre att jobba än att ha bidrag, säger Ulf Kristersson i söndagens Agenda.  

Ulf Kristersson: Bidragen får inte bli för höga

Ulf Kristersson säger att han inte är särskilt oroad för inkomstklyftor. Den klyfta han är mest oroad över är den mellan de som jobbar och de som inte jobbar alls. 

– Jag är mycket mer bekymrad över ett samhälle där man inte kan ta makten över sitt eget liv, där man inte kan komma ur ett bidragsberoende och komma in i arbete. 

– Om alternativet är en låg inkomst, då är sannolikheten att man får mer betalt genom att jobba än genom bidrag för låg. Jag tror att de flesta människor jobbar också för att få pengar. Då kan inte bidragen sammantaget bli så höga att alternativet med lön blir för dåligt, säger han i programmet.  

Beslut om att utvisa fler 

På stämman tog partiet bland annat också beslut om att de vill att fler asylsökande och personer med uppehållstillstånd ska utvisas om de begår brott.

Bland annat ska uppehållstillstånd lättare kunna återkallas vid fängelsedomar.

Moderaternas nya beslut innebär att asylsökande som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag på sin asylansökan och utvisas. Samma ska gälla för personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd. 

– Jag tror att många människor är förbannade över att systemet inte är rättvist. Om man begår allvarliga brott är det klart att man ska utvisas, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson.

De är Moderaterna och Ulf Kristerssons utmaningar inför nästa val:

Torbjörn Nilsson om väljarnas förtroende för M.

Svantesson: Därför gav jag mig in i politik – 28 år gammal

Hon är riksdagsledamot sedan 2006, ekonomisk-politisk talesperson och nyvald förste vice partiordförande i Moderaterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.