Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson efter Löfvens Djursholm-utspel: ”Pinsamt”

Stefan Löfven (S). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M). Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stefan Löfven pekar ut Danderyd som en plats som göder gängkriminaliteten. Något som väckt en debatt i sociala medier. Nu ger sig även M-ledaren Ulf Kristersson in i diskussionen. 

”Kräver mer än att bara peka finger”, skriver han på Facebook. 

I en intervju med Dagens Nyheter sa Stefan Löfven att regeringen ska göra en storsatsning för att minska narkotikaanvändningen i Sverige och på onsdagen höll socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff där de presenterade förslag på åtgärder mot mot just narkotika. 

En av åtgärderna var att se om tystnadsplikten i postlagen kan ändras så att det blir möjligt för postanställda att kontrollera och stoppa narkotika som skickas med post. En annan var att Brottsförebyggande rådet (Brå) får i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige. 

I DN-intervjun som publicerades dagen innan pressträffen sade Stefan Löfven att de rikas knarkande göder gängkriminaliteten. 

 – Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, sa statsministern till DN och fortsatte: 

– Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen. 

Stefan Löfven (S). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uttalandena har väckt kritik från flera håll. Bland annat från riksdagsledamoten Robert Hannah, vars parti Liberalerna sedan januari haft ett budgetsamarbete med regeringen. 

Dödsskjutningar bland unga män - dvs gängvåld - är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland. Men i Socialdemokraternas värld är alltså alla samhällsproblem ändå ”rikas” fel. I stället för populistiska utspel behövs riktiga åtgärder från riksdagen för att bekämpa våldet!”, skriver han på Twitter. 

Robert Hannah (L). Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Ulf Kristersson: Kräver mer än att peka finger

Och nu skriver M-ledaren Ulf Kristersson ett inlägg på Facebook där även han kritiserar Stefan Löfvens uttalande hårt: 

Det är närmast pinsamt att han i stället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om Danderyd. Kopplingen mellan knark, vapen, och gängens dödliga våld är ett mycket större problem än så. Och kräver mer än att bara peka finger”, skriver han. 

Därefter lyfter han de lösningar som Moderaterna vill se på problemet, som han menar att Socialdemokraterna ”säger nej till”: Fler poliser genom betald polisutbildning och riktade lönehöjningar, mer resurser till polisen, återinförande av specialiserade narkotikapoliser, bättre samarbete mellan socialtjänst och polis – och fler socialarbetare som är ute på fältet och träffar unga, mer effektiv tullverksamhet, skärpta straff för gängkriminella. 

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2453137388255270?__xts__[0]=68.ARBWKOVgVZlpZnHMfL71Li9WrbD_6j_VTqAS7VskMUsdc9z35ZSp4rHQWkpoYdKOw0aUXXbMaYVux-oJSy7h5Dhpx6UqmIbswASQWJMCbsuOyhRJDR4-CAkNTYO6jznWWJP2s1fj2CUpcUUBlNtZwI1xDykqtuBR6ups2pJ0m9zceTGZypFFTsHpvjDNJnAaGRRgsW2AWhdn21mEUs5iA1m5aPx38mB24A3-pzn4xfupKW2R79wIR-VHaQsgTUaGrJQgLPwkOMhCvq5N_gbsZ0-o5klxsu9tIbGnISOjtnUX032aLkcO6c2Afle5GjETVZhTnJXWUKAyqqbdjMC-3tnI0D-X9Yy1hFxJ7LzHq_Qb7iHEUYo2cg&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.