Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talmannens kritik mot MP: ”Borde sagt det till mig”

Talmannens kritik mot MP: ”Turbulensen hade kunnat undvikas”.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund och Märta Stenevi.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 7

Talmannen Andreas Norlén föreslår återigen Magdalena Andersson som statsminister. Samtidigt riktar han hård kritik mot Miljöpartiet för onsdagens kaos och menar att de borde informerat honom att de tänkte hoppa av regeringen vid ett budgetnederlag.

– Det som hände riskerar att skada förtroendet för svensk politik, riksdagen och de politiska partierna, säger Andreas Norlén.

Men språkröret Märta Stenevi är oförstående till kritiken:

– Han ställde inte frågan och jag hade ingen anledning att ta upp det, säger MP-språkröret.

Det är första gången som den sittande talmannen recenserar agerandet hos ett enskilt parti men tålamodet tog uppenbarligen slut efter onsdagens politiska cirkus, där Magdalena Andersson valdes till statsminister, förlorade budgetomröstningen, fick se koalitionspartnern Miljöpartiet lämna regeringen och därefter begärde sitt entledigande, allt under en och samma dag.

– Det som skedde igår var så pass anmärkningsvärt och det hade kunnat undvikas på ett tämligen enkelt sätt. Trots att jag verkligen anstränger mig för att vara neutral mellan riksdagens partier kan jag ändå inte undgå att kommentera det här, säger Andreas Norlén.

Talmannen menar att Centerpartiet hade flaggat för att de kanske skulle rösta ner regeringens budget och att Miljöpartiet därmed borde ha varnat honom för att de skulle hoppa av regeringen i det läget. Då hade han kunnat anpassa processen efter det. 

Stenevi: ”Lite förvånad”

MP-språkröret Märta Stenevi tillbakavisar kritiken från talmannen. Hon säger att han aldrig frågade vad de skulle göra om budgeten föll. Hon säger också att hon är ”lite förvånad” och att de försökt ”skapa så lite turbulens som möjligt”. 

– Jag kan beklaga att vi har hamnat i den här röriga situationen. Det var ingenting vi ville. Vi har haft den här linjen från början och fick beskedet väldigt sent från Centerpartiet.

Vad säger du om att talmannen kritiserar er?

– Jag kommenterar inte det. Talmannen är en viktig institution och jag har ingen anledning att recensera hans agerande, säger Märta Stenevi. 

MP-politiker kritiserar talmannen

Men det gör andra höga företrädare för Miljöpartiet.  EU-parlamentarikern Jakop Dalunde twittrar att ”Andreas Norlén är en konservativ moderat och inte en förmedlare av sanning”.

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, skriver på Twitter att talmannen ”slirar på ansvarsfrågan”. 

”Han vevar utan att veta vad som hänt”, skriver Helldén.

Andreas Norlén säger: 

– Jag förstår att ingen uppskattar att få kritik, och jag hade naturligtvis kunnat avstå från att gå in närmare på min syn på vad som skedde i går, men jag tycker att det är så pass anmärkningsvärt och förtroendeskadligt att jag inte kan låta bli att göra det.

MP hade meddelat Magdalena Andersson

Norlén lägger däremot ingen skuld på Magdalena Andersson, som han uppfattar blev lika överraskad som han själv av Miljöpartiets avhopp. 

Men MP-källor uppger för Expressen att de hade meddelat Andersson före omröstningen, något som bekräftas av Märta Stenevi själv.

Har ni flaggat till Magdalena Andersson att ni skulle lämna regeringen om budgeten föll?

– Mycket sent i processen har vi haft det samtalet, ”vad gör vi i det läget?”, och då har vi redogjort för att vi står fast vid den linje som vi hade i somras, säger Märta Stenevi och syftar på Stefan Löfvens besked att avgå om regeringens budget föll, ett besked som Andersson aldrig har upprepat.

När sa ni det? Var det före onsdagen?

– Ja, vi har haft samtal om vad som händer om budgeten faller innan onsdagens omröstning, säger Stenevi, men vi gjorde då bedömningen att Centerpartiet skulle släppa fram vår budget, det var det enda besked vi hade då.

Under torsdagen har talmannen samtalat med alla partiledare och kommer att nominera Magdalena Andersson ytterligare en gång för riksdagen att ta ställning till på måndag. 

– Samtliga partiledare står fast vid det de sa i går morse. Att de stöder samma kandidat som de gjorde i går, säger Andreas Norlén.


Märta Stenevi: ”Måste gå tillbaka till mina anteckningar”

Stenevi kan inte säga när hon informerade Andersson om att lämna regeringen.

Talmannen: ”MP borde berättat för mig tidigare”

Andreas Norlén ifrågasätter Miljöpartiets agerande.

Viktor Barth-Kron: ”Ett politiskt karaktärsmord”

Expressens politiska kommentator om talmannens hårda ord mot Miljöpartiet.

Senaste nytt om regeringsbildningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.