Ulf Kristersson backar om sjukförsäkringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, backar.

Regeringen lägger i dag en proposition om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen om hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagar.

Samtidigt föreslår regeringen nya förändringar som ska införas i lagstiftningen 2013.

– Det visar att kampen vi fört i riksdagen har varit viktig och att regeringen tvingas inse att den är i minoritet, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Tomas Eneroth, S, till Expressen.se.

Efter den hårda kritiken och hotet om misstroendeförklaring backar nu socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och ställer sig bakom riksdagens beslut om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen om hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagars sjukskrivning.

"Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring", skriver Kristersson på DN Debatt.

Nya förändringar

På torsdagen kommer regeringen besluta om en proposition till riksdagen där man föreslår en lagändring om återgång till de gamla reglerna. Samtidigt vill regeringen ändra reglerna och införa ett nytt sätt att bedöma människors arbetsförmåga – något som ska införas i lagstiftningen till 2013.

”Regeringens och Försäkringskassans bedömning är att både det nuvarande arbetsmarknadsbegreppet och det gamla har brister”, skriver Kristersson på DN Debatt.

Återgången till de gamla reglerna innebär att prövningen efter 180 dagar blir mjukare än vad den är nu.

– Prövningen kommer att ske mot en verklig arbetsmarknad och inte mot en påhittad, säger Tomas Eneroth, S, ordförande i Socialförsäkringsutskottet, till Expressen.se.

Detta kommer, enligt Tomas Eneroth, i praktiken innebära att sjukskrivna som är i rehabilitering inte måste avbryta den.

Tomas Eneroth välkomnar att regeringen nu backar.

– Det visar att kampen vi fört i riksdagen har varit viktig och att regeringen tvingas inse att den är i minoritet, säger han.

Individuella bedömningar

Den kommande förändringen ska, enligt Kristersson, bättre bygga på individuella förutsättningar och bedömningar av sjukskrivnas arbetsförmåga.

"Det riktigt svåra är att göra rätt bedömning av själva arbetsförmågan i varje enskilt fall", skriver Kristersson.

Även Gunvor G Ericson, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, välkomnar Kristerssons besked på DN Debatt.

– Det är bra att regeringen, efter hård press, nu backar. Det betyder mycket för dem som drabbas av reglerna, säger hon till TT,

Gunvor G Ericson hoppas nu att arbetet med att ta fram nya regler för att bedöma människors arbetsförmåga blir brett och inkluderar både oppositionen och arbetsmarknadens parter.

Tomas Eneroth menar samtidigt att det fortfarande flera saker i regeringens sjukförsäkringspolitik som man vill förändra, bland annat utförsäkringarna.

– Det finns många frågor att bråka om, säger han.

Gör regeringen rätt som börjar om med förändringarna i sjukförsäkringen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.