Ulf Ekman lämnar sin egen församling. Foto: Jens L'Estrade
Ulf Ekman lämnar sin egen församling. Foto: Jens L'Estrade

Ulf Ekman lämnar Livets ord – blir katolik

Publicerad

Den kontroversiella pastorn Ulf Ekman, 63, som grundade församlingen Livets ord för 30 år sedan lämnar nu Livets ord – och blir katolik.

Det skriver han på DN Debatt i dag.

Samtidigt ber han människor som kommit till honom och Livets ord, och orsakats lidande, om ursäkt.

I dag, söndag, höll han sin avskedspredikan.

Ulf Ekman studerade först till präst och fick jobb i Svenska kyrkan, men hoppade av och startade Livets ord i Uppsala 1983.

Mest omskriven blev församlingen när Ulf Ekman lyckades locka till sig Carola Häggkvist och Runar Sögaard.

Ber om ursäkt

Ulf Ekman skriver nu på DN Debatt och medger att alla som sökt sig till församlingen – ofta kallad "sekt" – inte mått bra:

"...Dessutom måste jag med sorg konstatera att slitningar, meningsskiljaktigheter och tvister har skapat ovänskap och att enskilda människor har tillfogats sår och lidanden genom sina kontakter med rörelsen. I detta har jag själv och andra företrädare för Livets ord ett ansvar, och jag är uppriktigt ledsen över det som sårat och det som har orsakat att människor fått lida."

Tar tillbaka

Ulf Ekman, som tidigare i hårda ordalag kritiserat katolska kyrkan, tar också tillbaka vad han sagt i den frågan.

Han skriver:

"Sedan millennieskiftet har min hustru Birgitta och jag på olika sätt kommit i kontakt med den katolska kyrkan. Det har varit en spännande upptäckt att i många internationella sammanhang, inte minst under de tre år vi var bosatta i Israel 20022005, möta en vital och levande katolsk tro. För oss innebar det både en utmaning och ett glädjefyllt igenkännande. Detta har steg för steg lett fram till en omprövning av vår teologiska övertygelse och vår kyrkliga praxis."

I början av februari i år hölls en gudstjänst, där församlingsmedlemmarna fick veta att Ulf Ekman "pensionerat sig". Han hyllades som en rockstjärna eller partiledare med blommor och stående ovationer.

Och så kom gästen, som in i det sista, var en överraskning – Carola Häggkvist, 47.

Carola och Runar Sögaard gifte sig i Livets ords kyrka 1990, men Carola lämnade församlingen 1995.

Avskedspredikan

Nu har hon återupptagit kontakten med Livets ord, och i gudstjänsten sjöng Carola Häggkvist och sa:

– Tack för att jag fick komma hit och sjunga. Jag älskar dig, pastor Ulf.

Genom Livets ords pressansvarige Magnus Dahlberg avböjer Ulf Ekman att låta sig intervjuas av Expressen i dag.

Under sin avskedspredikan i förmiddags berättade Ekman för församlingen att han blivit katolik.

– Det uppfattades nog på lite olika sätt av församlingen. Många hade nog haft det på känn eftersom han har talat så varmt om katolska kyrkan, säger Magnus Dahlberg.

Ulf Ekmans familj behåller till viss del greppet om Livets ord, eftersom sonen Jonathan Ekman är vd för stiftelsen Livets ord.

Expressens krönikör Marcus Birro har besökt Livets ords gudstjänster och talat inför församlingen.

Birro skriver i ett mejl:

"Jag har under en tid känt mig väldigt andligt förankrad och hemma i församlingen.

Beskedet om att paret Ekman nu lämnar Livets ord och har för avsikt att konvertera till katolicismen, kanske kan förklara för en del varför jag känt mig så välkommen och hemma i församlingen Livets ord.

Jag välkomnar de varmt till den katolska kyrkan."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag