Ulf Bjereld: "Han brister i sitt omdöme"

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt får stark kritik för att han diskuterar interna politiska frågor på en offentlig plats.
- Han brister i sitt omdöme, säger Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat.
- Det visar att han inte vuxit in i uppgiften, säger den borgerliga PR-konsulten Christian Ekström efter Expressens avslöjande på söndagen.
Att Håkan Juholt sitter och pratar om interna politiska frågor och fäller kommentarer om både partikamrater och politiska motståndare på en restaurang i Istanbul orsakar stark kritik från både statsvetare och PR-experter.

"Omdömeslöst"

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, tillika partikamrat med Håkan Juholt, tycker att S-ledarens beteende är omdömeslöst.
– Det är känsligt att han sitter och gör detta på offentlig plats, så att andra personer hör det hela. Där brast omdömet. Den typen av överväganden ska man inte diskutera på allmän plats, varken i Sverige eller Turkiet, säger han till Expressen.
Ulf Bjereld tycker att det är "oskickligt" av Juholt att diskutera den här typen av saker på en plats där andra kan höra.
– Det är uppenbart att han inte var medveten om att andra personer kunde höra detta. Då hade han formulerat sig på ett annat sätt. I det avseendet var det oskickligt, säger Ulf Bjereld.

"Inte vuxit in i rollen"

Han får medhåll av borgeliga Christian Ekström, chef för Public Affairs-gruppen på PR-byrån Grayling.
– Att tro att man är helt anonym när man är i en välbesökt storstad är extremt omdömeslöst. Det visar att han inte vuxit in i uppgiften. Frågan är om han ännu inte förstår vad det innebär att vara ledare för Sveriges största oppositionsparti, säger han.

S-toppar vill inte uttala sig

Carin Jämtin är partisekreterare och Juholts högra hand. Hon vill på söndagen inte kommentera uppgifterna om Juholts kritik mot S-kvinnan.
- Carin Jämtin avstår att kommentera, säger hennes presskontakt Jenny Engdahl.
Partikolleger vägrar kommentera Inte heller Ylva Johansson eller Tommy Waidelich vill kommenterar uppgifterna, enligt Socialdemokraternas pressavdelning. Veronica Palm har inte gått att nå, enligt Jenny Engdahl.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin avböjer också att kommentera, säger LO:s pressjour.
Håkan Juholts pressekreterare Ann Wolgers säger till Expressen.se att partiledaren inte kommenterar händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag