Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Adelsohns kritik mot Reinfeldt: ”Ett helvete”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn, 80.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Reinfeldt efter att han meddelat om sin avgång 2014.
Foto: MONTGOMERY, HENRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

När Fredrik Reinfeldt avgick under valnatten 2014 gav han SD ett stort övertag.

Det säger den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn, 80, till GP.

– När man sitter vid sidan om så sliter man ju sitt hår! Som du ser har jag slitit ganska väl. Men det var ett politiskt misstag av för landet avgörande slag, säger han till tidningen.

Inget av de politiska blocken fick någon egen majoritet i riksdagsvalet 2014 – men trots detta var Fredrik Reinfeldt snabb med att meddela sin avgång.

I en stor intervju med Göteborgs-Posten säger Ulf Adelsohn, som ledde Moderaterna 1981 till 1986, att avgångsbeskedet var ett av Moderaternas två största misslyckanden. Detta då han anser att Reinfeldt borde ha stannat kvar och sagt ”vill de rödgröna fälla mig får de göra det med hjälp av SD”.

Den så kallade ”Decemberöverenskommelsen” som sedan trädde i kraft för att hålla SD ute är partiets andra största misstag, enligt Adelsohn.

– Anna Kinberg Batra hamnade i en omöjlig situation. Hon borde ha sagt att om detta ska drivas igenom ställer jag inte upp som partiledare. Jag kan inte tänka mig en olyckligare start. Decemberöverenskommelsen var en fullkomlig villkorslös kapitulation. Det är enda gången jag ha gått ut mot mitt parti. Det var det största politiska misstaget och det har även Ulf Kristersson problem med, säger han till GP.

”Ett helvete”

I intervjun säger Adelsohn att problemen som uppstod där på valnatten fortfarande märks av inom partiet och att det gett SD ett övertag.

– De två sakerna gav Sverigedemokraterna ett övertag som man nu har ett helvete att ta tillbaka. Två avgörande politiska misstag, signerade Fredrik Reinfeldt, säger han till GP.

Se något mer:
Löfven besöker Northvolt: ”Framtiden är i Skellefteå”

Stefan Löfven besöker batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.