Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Kinberg Batra i krismöte under dagen

Anna Kinberg Batra har tappat var tredje M-väljare på tre månader.
Foto: Christian Örnberg
Ulf Adelsohn, tidigare partiledare för Moderaterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

De interna kraven växer efter Moderaternas nya katastrofsiffra.

Anna Kinberg Batra har tappat var tredje väljare på två månader och är nu förbiåkt av Sverigedemokraterna i opinionstoppen.

- Det är ett allvarligt läge, nu måste man samla sig och sätta sig ner och diskutera hur man går vidare, säger tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn.

Anna Kinberg Batra mötte under fredagen kritiska lokala företrädare i Stockholm.

Demoskops och Expressens nya undersökning visar att Moderaterna efter sin flört med SD har rasat till 16,6 procent. På två månader har man tappat nästan en tredjedel av väljarna.

Samtidigt är Sverigedemokraterna för första gången större än Moderaterna.

– Vi har inte sett sådan dramatik i ett parti sedan vi började mäta, sa Anders Lindholm, vd för Demoskop.


LÄS MER: Demoskop visar - SD större än Moderaterna

Jäser rejält i M-leden

Nyheten fick den politiska världen att skälva.

"M är inte tolerant med misslyckade partiledare", skriver Expressens K-G Bergström och menar att Anna Kinberg Batra enbart räddas i det här läget av att det inte finns någon given kandidat till efterträdare.

För det jäser rejält internt i M-leden nu.

- Det poppar upp väldigt många olika förslag hela tiden. Det är som en popcornmaskin, men det är väldigt svårt att förstå vad det ska leda till. Om någon skulle fråga mig vad den här planen för Sverige är, så skulle jag inte kunna svara, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna till Dagens Industri och ifrågasätter såväl ledarskapet som partiets vägval.


Anna Kinberg Batra har tappat var tredje väljare
Foto: Sven Lindwall

Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande för M i Sundbyberg säger om raset, som är särkilt tydligt i storstäderna:

– Det är förstås oroande. Man behöver ta en ordentlig funderare kring vad man gör, vilka frågor man lyfter och hur man pratar om frågorna. Det är mycket prat om spelteorier nu, "vem tar vem och varför tar man vem?", säger Mikael T Eriksson som inte kände sig hemma i det vägval Anna Kinberg Batra tog när hon öppnade för samarbete med SD. I Sundbyberg styr Moderaterna tillsammans med övriga allianspartier och Miljöpartiet.

"Måste samla sig"

- I storstäderna vill man rösta på ett parti som är modernt och som tror att det går att göra bra saker tillsammans och söker vettiga samarbetspartners för detta, som ser till hur vi gör samhället bättre, inte hur ska vi exkludera en massa människor.

Tolkar jag dig som att SD inte är en vettig samarbetspartner?

- Jag jobbade för regeringen Reinfeldt och det är den modellen jag har tagit med mig till Sundbyberg, säger kommustyrelsens ordförande och svarar på frågan om Anna Kinberg Batra är hans statsministerkandidat i en eventuell framtida allliansregering:

- Min statsministerkandidat är Moderaternas partiledare.

Under fredag förmiddagar träffade partiledaren Anna Kinberg en rad politiker på kommunal nivå i Stockholm.

- Man måste samla sig nu och se vad man har gjort för fel och vad man kan göra bättre, säger tidigare partiordföranden Ulf Adelsohn.

- Jag kommer inte att ge några kommentarer på vad, har jag synpunkter så tar jag det internt med partiledningen. Men man hinner göra mycket politik fram till valet, menar Adelsohn.

När Expressen var i kontakt med Anna Kinberg Batra efter den nya svarta opinionssiffran i går, sa M-ledaren att hon skulle jobba dag och natt fram till valet för att vända den negativa trenden.

– Vi har en tuff period. Mätningar kommer och går men det är valdagen som avgör. Jag vill att vi ska gå starka ur den här tuffa perioden, självklart, och det måste vi göra genom hårt arbete. Genom mer jobbpolitik, genom att visa att vi inte är rädda för att genomföra den, och genom att förtjäna ett större förtroende för att vi kan leda Sverige i en bättre riktning, sa Anna Kinberg Batra.

Flykten från M går till C

Expressen och Demoskops undersökning visar att Moderaterna under den senaste tvåmånadersperioden tappat i i stort sett alla demografiska grupper - och raset kommer efter Kinberg Batras utspel om samarbete med SD och gemensam alliansbudget för att fälla regeringen.

– Utspelet som gjordes var startskottet för hela förändringen och nu är vi i ett skede av hela havet stormar. Det kan fortsätta att röra sig en tid, säger Anders Lindholm, vd Demoskop.

Flykten från M går i första hand till Centerpartiet och i andra hand till Sverigedemokraterna som enligt den nya undersökningen ökar till 18,2 procent.

Annie Lööfs C-parti får sitt starkaste stöd någonsin i Demoskops mätningar och landar på 12,1 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.