Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf, 52, misshandlades till döds på öppen gata

Två män åtalas för Ulfs död.
Ulf Sandberg, 52, blev misshandlad till döds i Oskarshamn.
Foto: Privat
Den 27-årige mannen åtalas för att ha mördat Ulf Sandberg med en kniv.
Foto: Polisen
Den 30-årige mannen åtalas för grovt rån, han ska även ha hetsat på 30-åringen under dödsmisshandeln och filmat händelsen.
Foto: Polisen

De två männen misstänks ha överfallit funktionsnedsatte Ulf Sandberg, 52, rånat honom och misshandlat honom svårt. 

Ulf Sandberg skadades så allvarligt att han dog av sina skador. 

Åklagaren åtalar nu männen för grovt rån och den ene av männen för mord.

Enligt en film från händelsen försökte männen pressa Ulf Sandberg på 400 kronor.

Överfallet inträffade strax efter klockan 21 en fredagskväll i september. Enligt åtalet överföll de två männen, 27 och 30 år gamla, Ulf Sandberg utanför restaurangen Pinchos på Stortorget i Oskarshamn. Männen höll fast sitt offer och slet en klocka från hans arm. I samband med rånet blev Ulf Sandberg upprepade gånger sparkad och slagen över hela kroppen, enligt utredningen.

– Det här börjar som ett rån, säger kammaråklagare Linda Caneus.

När Ulf Sandberg föll till marken fortsatte våldet och de två männen krävde Ulf på pengar. Enligt åtalet hetsade den 30-årige mannen sin yngre kamrat till mer våld, samtidigt som han filmade överfallet med kompisens telefon. 

27-åringen gick därefter till en närliggande bostad för att hämta en kniv, samtidigt som den äldre mannen uppmanade Ulf Sandberg att ta ut pengar i en närliggande bankomat, hävdar åklagaren. 

I polisens förundersökning finns filmmaterialet med och där hörs hur 30-åringen uppmanar Ulf Sandberg att ta ut pengar för att slippa mer misshandel från 27-åringen. 

”Du har ju fyra hundra spänn på kontot, du har ju fyra hundra spänn på kontot det vet jag att du har. Vi har koll på ditt konto så jag vet att du har fyra hundra spänn på ditt konto. Å nu kommer han”, säger 30-åringen i filmen enligt förundersökningen.

När 27 -åringen återvände med kniven högg han enligt åtalet vapnet flera gånger i Ulf Sandberg kropp. 

Känd profil i Oskarshamn

Enligt åklagaren avbröt 27-åringen misshandeln för att hämta en kniv i en närbelägen lägenhet. Mannen filmades i husets trappuppgång, material som ingår i bevisen mot männen.
Foto: Polisen
Enligt åtalet var båda de misstänkta männen vid tillfället påverkade av alkohol och droger. Tidigare under dagen filmades de av övervakningskameror när de handlade på Systembolaget.
Foto: Polisen

Nu åtalas de två männen för grovt rån och flera ytterligare brott. 27-åringen åtalas bland annat för en grov misshandel av ytterligare en person bara några timmar innan dödsmisshandeln.

– Den äldre av de två har berättat vad han menar hände på platsen. Men han nekar till de brott han misstänks för, säger Linda Caneus.

Den 27-årige mannen åtalas även för mordet på Ulf Sandberg.

– Han nekar till brott. Han har inte sagt så mycket under utredningen, säger Linda Caneus.

Ulf Sandberg var en känd profil i Oskarshamn. Som en stor supporter av det lokala ishockeylaget var han en välkänd figur och dagarna efter mordet var Oskarshamn en stad i sorg där många Oskarshamnsbor samlades till en minneshögtid för Ulf Sandberg.

– En människa som har kämpat hela sitt liv och sprider så mycket glädje ska inte behöva sluta så här, har brodern Per Sandberg tidigare berättat för Kvällsposten/Expressen.

Se mer: Så många brott anmäldes i Sverige 2022

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.