Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainska vreden efter FN:s twitterinlägg

Dammen i Kachovka har kollapsat
Dramatiska bilder visar hur vattenmassorna forsar ut – och 16 000 personer är i farozonen för översvämningar, enligt Ukraina.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kort efter att den enorma kraftverksdammen i Ukraina sprängts uppmanade FN sina twitterföljare att fira ryska språkets dag.

Det landade inte helt väl. 

Ukraina svarade med att posta en manipulerad bild från landets officiella twitterkonto som visade FN:s högkvarter – översvämmat. 

Tusentals är på flykt undan de enorma vattenmassorna efter dammkollapsen och experter har varnat för en ekologisk katastrof. 

Samma dag som Kiev anklagat Moskva för en sprängning inne i vattenkraftverket Kachovkas turbinhall postade FN:s huvudkonto ett inlägg på Twitter för att uppmärksamma världssamfundets arbete i Ryssland: 

”Tisdag är ryska språkets dag. Följ @UnitedNationsRU för uppdateringar om FN:s arbeta i Ryssland”.  

https://twitter.com/UN/status/1665932022160965632

Det har inte tagits emot väl på sociala medier. Framförallt inte i Kiev. Kommentarerna har regnat in – och ytterst få av dem är positiva. 

Oleg Nikolenko, talesperson för det ukrainska utrikesdepartementet, ifrågasatte FN:s val av tidpunkt.

”Ryska befälhavare gav ordern om om att spränga Kachovka-dammen på ryska. Vilken dag för FN att fira det ryska språket!”, skrev Oleg Nikolenko, talesperson för det ukrainska utrikesdepartementet, på Twitter

”FN, är ni korkade? twittrade den ukrainska parlamentsledamoten Oleksij Gontjarenko. 

”Vi uppmanar det internationella samfundet att vakna och omedelbart reagera på det här avskyvärda brottet. Det finns ingen plats för Ryssland i FN”, skriver Ukrainas biträdande utrikesminister Emine Dzheppar på Twitter. 

Ukrainas officella twitterkonto svarade med att posta en manipulerad bild på FN:s högkvarter på Manhattan – översvämmat. 

https://twitter.com/Ukraine/status/1666051761096867844

Samtidigt hävdar Kreml att Kiev ligger bakom attacken.

– Vi talar otvivelaktigt om sabotage från den ukrainska sidan, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters.

”Snälla – gör allt för att rädda era liv”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.