Ukrainska källor: Explosionerna början på motoffensiv

Rök stiger efter att tre explosioner skett vid den ryska marinflygbasen på annekterade Krimhalvön.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Rök stiger efter explosionerna.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Rök stiger efter explosionerna.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Rök stiger efter explosionerna.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Rök stiger efter explosionerna.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Rök stiger efter explosionerna.
Foto: PRESS OFFICE OF HEAD OF CRIMEA HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Explosionerna mot flygbasen på Krim markerar början på Ukrainas planerade motoffensiv i söder. 

Striderna kommer nu att trappas upp, säger två ukrainska regeringskällor till Politico.

– Det började med Krim och måste sluta med Krim, säger Volodymyr Zelenskyj efter händelsen, trots att Ukraina inte officiellt tagit på sig attacken. 

Under tisdagen spreds bilder på stigande rökpelare från en rysk marin flygbas på den annekterade Krimhalvön. Minst tolv explosioner ska enligt Reuters ha skett på flygbasen – där flera skadades och en person dog. Nio ryska stridsplan förstördes i explosionerna, uppger Ukrainas flygvapen, utan att ta på sig attackerna mot flygbasen. 

Enligt Reuters är attacken den första mot en rysk militäranläggning på Krimhalvön under kriget som man känner till. 

Zelenskyj: Började och måste sluta med Krim

Trots att Ukraina inte officiellt tagit på sig attacken, kom ett uttalande från president Volodymyr Zelenskyj efter explosionerna. 

– Det ryska kriget mot Ukraina och mot hela det fria Europa började med Krim och måste sluta med Krim, med dess befrielse. Jag vet att vi kommer att återvända till det ukrainska Krim, säger han i ett tal enligt Politico. 

Samtidigt är två ukrainska regeringskällor som pratat med Politico tydliga med att det är Kiev som ligger bakom explosionerna. Attacken är början på Ukrainas sedan länge planerade motoffensiv i söder, säger de till politiksajten. 

Attacken ska betraktas som ett meddelande till Ryssland att de ”inte är säkra någonstans”.

”Djupt pinsamt” för Putin

Om det var Ukraina som utförde attacken är utvecklingen ”djupt pinsam” för president Vladimir Putin, som troligtvis ser händelsen som en dramatisk eskalering från Ukrainas håll, beskriver källorna för Politico.

Under de senaste veckorna har ukrainska styrkor stridit för att ta tillbaka mark i Cherson i södra Ukraina, som tidigt föll till Ryssland efter invasionen. 

En av de ukrainska källorna säger att de kommande månaderna – augusti och september – är viktiga och kan komma att påverka krigets utgång. Striderna i Ukraina kan återigen bli lika intensiva som vid invasionen i februari, säger källan.

”Utgår ifrån att det finns militärt syfte”

Om det stämmer att Ukraina ligger bakom attacken, är det ett bevis på Ukrainas förmåga att slå mot mål som ligger långt bakom frontlinjerna i Ukraina. Det säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Den här basen ligger 300 kilometer bakom frontlinjerna. Det är rätt långt bort, säger han.

Ilmari Käihkö menar att attacken kan vara ett sätt för Ukraina att visa att kriget kommer bli kostsamt för Ryssland. 

Attacken går också att koppla till den nuvarande ryska offensiven i södra Ukraina. På flygbasen fanns nämligen ryska stridsflygplan som använts för att attackera positioner i södra Ukraina.  

– Genom att slå ut flygbasen och flygplanen försöker Ukraina förhindra offensiven i södra Ukraina.

– Jag utgår från att det finns ett militärt syfte, att helt enkelt minska den ryska förmågan att anfalla Ukraina.

Ryska myndigheter har hävdat att explosionerna var en olycka i ett ammunitionsförråd. 

Att Ryssland nekar till att Ukraina ligger bakom attacken kan bero på deras tidigare hårda retorik om hämndattacker vid eventuella angrepp mot Krimhalvön, menar Käihkö.

– Om det är Ukraina som ligger bakom attacken så måste Ryssland göra något. Frågan är om Ryssland kan göra så mycket. Om Ukraina fortsätter anfalla ryska baser och militära mål på Krimhalvön, så blir det svårare att neka det här i framtiden.

Putins talskrivare: ” Han kan inte vinna kriget”

Abbas Galljamov i exklusiv intervju med Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.