Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainska flyktingar ska snabbt få coronavaccin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Socialminister Lena Hallengren, S, under torsdagens pressträff.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen avsätter 21 miljoner kronor för att stödja regionernas insatser att snabbt erbjuda vaccination mot covid-19 till personer som kommer till Sverige från krigets Ukraina.

– Vi vet att vaccinationstäckningen i Ukraina är låg. Drygt en tredjedel av befolkningen ha fått två doser och det är av största vikt att så många som möjligt som kommer som flyktingar till Sverige vaccinerar sig så fort som möjligt, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram informationsmateriel på ukrainska om hur vaccineringen går till. Flera regioner arbetar också med uppsökande verksamhet riktad till personer som har flytt från Ukraina. Alla över 12 år erbjuds vaccin.

– Syftet är att flera ska vaccinera sig, säger Lena Hallengren. Det är viktigt att vi kraftsamlar för att även de som anländer från Ukraina ska vaccinera sig. Det handlar om att skydda sig själv men också om att stärka Sverige.

Hälsosamtal

Personer som flyr från Ukraina till Sverige har rätt till samma vård som asylsökande från andra länder. Alla som registrerar sig hos Migrationsverket erbjuds bland annat ett hälsosamtal för att undersöka vilka eventuella behov av vård eller andra vaccinationer som kan finnas.

– Regionerna möter redan nu personer som har kommit till Sverige och som har omfattande akuta och långsiktiga vårdbehov, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

De senaste veckorna har regionerna och Socialstyrelsen utvecklat ett system för hur svensk sjukvård ska kunna ta emot människor som kommer till Sverige via medicinsk evakuering på ett patientsäkert sätt.

– Regionerna har uttryckt en stark vilja att stödja Ukraina inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vår bedömning är att vi har ett gott samarbete på operativ nivå och därmed en god beredskap, säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Kan skicka materiel

Det är också aktuellt att skicka stöd i form av sjukvårdsmateriel inom ramarna för EU-samarbetet. Det kan bland annat handla om patientmonitorer, sprutpumpar och förbrukningsmateriel som skyddshandskar – men vad som faktiskt kommer att skickas till Ukraina beslutas av EU.

Olivia Wigzell betonar också vikten av att det finns ett skyddsnät för de barn som kommer från Ukraina, särskilt de som kommer utan vårdnadshavare.

– Barn på flykt är särskilt sårbara och det är viktigt att dessa barn snabbt kommer i kontakt med Migrationsverket och Socialtjänsten, säger hon.

Kritiken mot Putin i de egna leden: ”Verkar inte lita på någon”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.