Ukrainsk tidning anklagas för förräderi efter avslöjande om våldtäkter

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Artikeln som nu anklagas för att gå Rysslands ärenden.
Foto: Ukrajanska Pravda / Skärmdump
Ljudmyla Denisova hittade på anklagelserna om att ryska soldater våldför sig på barn, enligt en ukrainsk tidning.
Foto: Ukrinform/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Sevgil Musayeva, chefredaktör på Urkrainska Pravda.
Foto: John Nacion/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Den numera sparkade ombudsmannen Ljudmyla Denisova ljög sannolikt när hon gick ut och berättade att ryska soldater våldtar barn, enligt ett nytt avslöjande av den ukrainska tidningen Pravda

– Utländska journalister insåg att Denisova spred osanningar, eftersom det inte gick att bekräfta hennes uppgifter. Ryska propagandister håller också på och forskar i det här. Vi ukrainska journalister gör det bättre, säger tidningens chefredaktör Sevgil Musajeva, rapporterar DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén

Nu anklagar ukrainska politiker tidningen för att gå Rysslands ärenden.

Under kriget i Ukraina har landets före detta ombudsman för mänskliga rättigheter, Ljudmyla Denisova, vid åtskilliga tillfällen berättat i medier om vittnesmål där ryska soldater har våldtagit barn. Det har även Expressen rapporterat om. 

Men vittnesmålen Denisova går inte att spåra och har troligtvis varit falska, avslöjade den ukrainska tidningen Pravda i måndags. 

Avslöjandet kom en månad efter att hon fick sparken i slutet av maj efter omröstning i det ukrainska parlamentet. Hon anklagades då för att ha misslyckats att skapa humanitära korridorer ur ryskockuperade områden.

Anklagar tidningen

Enligt Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktov skickade inte Ljudmyla Denisova underlag om våldtäkter som hon skrev om på sociala medier, rapporterar ukrainska Babel

Efter avslöjandet i Ukrainska Pravda har flera ukrainska politiker gått till angrepp på tidningen. 

Bland annat anklagar den ukrainska presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak tidningen för att gå Rysslands ärenden.

– Felet redan har upptäckts och eliminerats. Varför måste alltså denna artikel publiceras? Vi lever i ett informationskrig. Ska vi ge fienden en gratispassning? säger Podoljak enligt DN.

Chefredaktörens svar

Chefredaktören Sevgil Musajeva försvarar publiceringsbeslutet och säger att det bara var en tidsfråga innan utländska journalister skulle gräva fram oegentligheterna. 

– Utländska journalister insåg att Denisova spred osanningar, eftersom det inte gick att bekräfta hennes uppgifter. Ryska propagandister håller också på och forskar i det här. Vi ukrainska journalister gör det bättre. Vill vi att ryssarna ska tvingas ta ansvar för vad de gjort? Det kan vi bara göra genom att ställa dem inför sanningen.  

Att artikeln publicerades är ett sundhetstecken för Ukraina och bevisar att yttrandefriheten fungerar i landet, skriver DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén. Samtidigt skriver hon att uppgifterna om att den numera sparkade ombudsmannen ljugit kommer att utnyttjas av rysk propaganda. 

Human Rights Watch har dokumenterat flera ryska krigsbrott i Ukraina. Bland annat en våldtäkt. Ukrainska kvinnor som fallit offer för vådtäkt har även intervjuats The Washington Post och The Times.

Se mer: Ryska journalisten auktionerar bort sitt nobellpris

Ryske journalisten säljer sitt Nobelpris till förmån för Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.