Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ukrainas val: ”Clownens” vinst mot korruptionen

Volodymyr Zelenskij har ridit på en folklig missnöjesvåg mot vad som uppfattas som den styrande, korrumperade eliten. under söndagen väntas han nå presidentposten. Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Sittande presidenten Petro Poroshenko ses som en del av en korrumperad maktelit och har haft motvind under valrörelsen. Foto: OLEG PETRASYUK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En man håller upp en halsduk som det står ”Ukraina” på under slutdebatten vid olympiska stadion i Kiev. Foto: SERGEY ILNITSKI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Söndagens presidentval i Ukraina står mellan komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskij, 41, och den sittande presidenten, Petro Poroshenko, 53. 

En kamp mellan ”clownen” och vad som uppfattas som ett korrumperat etablissemang. 

– Det är helt klart att Zelenskij vinner. Det finns inget som tyder på något annat, säger Jakob Hedenskog vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. 

Komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskiy fick sitt stora genombrott med den ukrainska komediserien ”Folkets tjänare”. 

I den spelar han en lärare som blir Ukrainas president efter att en video där han fördömer korruptionen i landet får enorm spridning. 

Under söndagen väntas dikten bli verklighet. 

Poroshenkos omöjliga uppförsbacke

– Dels har det att göra med marginalen: Zelenskiy fick 30 procent i första valomgången medan Poroshenko fick kring 16. Allt tyder på att det är för stor marginal för att Poroshenko skulle kunna hämta in det. Och opinionsmätningarna som har kommit efteråt fram till nu tyder på att Zelenskiy snarare har ökat marginalen, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid FOI. 

Zelenskiy har utnyttjat den enorma misstroendeklyftan som finns mellan folket och vad de uppfattar som en korrumperad, styrande elit. 

Ukrainas sittande president Petro Poroshenko och utmanaren Volodymyr Zelenskiy stirrar på varandra under slutdebatten som hölls på olympiska stadion i Kiev under fredagen. Foto: MYKHAILO MARKIV / AP TT NYHETSBYRÅN

Poroshenko, som tog över när förre presidenten Viktor Janukovytj tvingades i landsflykt till Ryssland för fem år sedan, ses som en del av den korrumperade eliten och har haft kraftig motvind under valrörelsen. 

Så vill Zelenskiy nå fred i Ukraina

Kriget i östra Ukraina har skördat fler än 13 000 människoliv sedan 2014. 

Ryssland förnekar allt samröre med separatistrebellerna och menar att kriget är Ukrainas interna angelägenhet. 

För att nå en fredlig lösning vill Zelenskiy samtala med Putin. 

Zelenskiy har sagt att han är beredd att acceptera en FN-styrka vid krigets kontaktlinje, vilket är en del av ett förslag från 2017 som Ryssland lagt i FN. 

– Ryssland har föreslagit att FN-styrkan ska placeras vid kontaktlinjen i Donbass, vilket är linjen mellan Kiev-kontrollerade och separatistkontrollerade områden. Det är livsfarligt för Ukraina, för det innebär en cementring av den linjen. Det blir ett de facto-erkännande av de separatistkontrollerade områdena. Poroshenko vill ju att en sådan FN-styrka ska vara längs ukrainsk-ryska gränsen, säger Jakob Hedenskog. 

Zelenskiy har dock sagt att inte är emot Nato-medlemskap, men att det bör avgöras i en folkomröstning. 

Zelenskiy döpte sin valkampanj efter sin tv-serie, ”Folkets tjänare”, och precis som i serien är det rasande angrepp mot korruptionen som verkar ta honom till presidentposten.  

– Jag kan inte se att Zelenskiy är den person som ska ta itu med korruptionen. Inte minst eftersom det är Kolomoyskyi, en oligark, som finansierat hans valkampanj. Det är absolut inte ett sätt att motarbeta korruption, att finansieras av oligarker. De lever ju på korruptionen, det är smörjmedlet för deras affärer, säger Jakob Hedenskog. 

Så vände komikern förolämpningen till ett vapen

Zelenskiy saknar all form av politisk erfarenhet – men han har vänt det till sin fördel. 

– Han blev på ett tidigt stadium kallad för clown. Och då drog han i gång en kampanj som gick ut på att ”vi är alla clowner”. Folket var clowner, men de etablerade politikerna var eliten. Så han har utnyttjat sin politiska oerfarenhet för att identifiera sig som en man av folket. 

Jakob Hedenskog liknar det vid Donald Trumps presidentvalskampanj. 

– Trump har inte heller någon politisk erfarenhet, men han anser sig kunna lösa allting eftersom han är affärsman. Båda spelar på att de inte är etablerade politiker. Det handlar om en antietablissemangsfilosofi, att etablerade politiker är en del av eliten och inte kan förstå vanligt folks behov och önskemål. 

Rysslands propagandakrig mot Poroshenko

Det är ingen hemlighet vem Ryssland hoppas vinner söndagens val. Poroshenkos hållning är att Ryssland omedelbart ska återlämna den annekterade Krim-halvön och ge Ukraina ekonomisk kompensation. 

Zelenskiy vill föra samtal med Vladimir Putin för att nå en fredlig lösning på kriget i östra Ukraina. Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Om Zelenskiy vinner så har han sagt sig vilja föra samtal med Rysslands president Vladimir Putin, för att få till fred i det krigsdrabbade östra Ukraina. 

– Ukraina befinner sig under en ständig desinformationskampanj från Ryssland. Den negativa propagandan som Ryssland skickat ut har varit emot Poroshenko. De vill inte ha med honom att göra och de vill inte att han ska vinna, säger Jakob Hedenskog.