Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainas oväntade fördel: Bäverstammen

– I normala fall förstör folk bäverdammarna, säger en talesperson för den lokala brigaden.
Foto: JANOS JURKA/N/TT / NATURFOTOGRAFERNA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform/NurP / TT NYHETSBYRÅN
I december besökte Rysslands president Vladimir Putin presidentkollegan Alexandr Lukasjenka i Minsk.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Ukraina har ett mycket oväntat ess i rockärmen: Bäverpopulationen i nordvästra delen av landet.  

Vattendränkta fält vid gränsen mot Belarus gör ett anfall från andra sidan gränsen osannolikt, rapporterar Reuters

– I normala fall förstör folk bäverdammarna men det har inte gjorts i år på grund av kriget, säger Serhij Khominskyj, talesperson för den lokala brigaden, till nyhetsbyrån. 

Ukraina varnade i december för att Kreml planerar en ny storskalig offensiv i början av 2023 – där hundratusentals soldater skulle skickas in landet via Belarus. 

Men den ovanligt milda vintern har gett Kiev en avsevärd taktisk fördel, rapporterar Reuters. Översvämmade floder har förvandlat terrängen i gränsområdet till lervälling vilket gör den mycket svårframkomlig. 

– Allt på vår mark hjälper oss att försvara den. Landskapet, den stora mängden floder, de översvämmade flodbankerna, säger Viktor Rokun, lokal vice befälhavare i Volyn till nyhetsbyrån. 

Bäverstammens aktivitet är också en bidragande orsak. 

Deras dammar brukar i normala fall tas ner av boende i området – men det har inte gjorts sedan invasionen inleddes, enligt Khominskyj.

– Så nu är det vatten överallt, säger han till Reuters. 

Inlett flygvapenövning

Utåt sett har Belarus president Alexandr Lukasjenka, en av Putins få nära allierade, helhjärtat stöttat Putins invasion av Ukraina. 

Under hösten meddelades att det militära samarbetet länderna emellan ökar genom ett gemensamt förband. Tusentals ryska soldater har sedan dess skickats till Belarus för vad Kreml kallat ”intensiv stridsträning”. 

Under måndagen inledde Belarus och Ryssland en gemensam flygvapenövning, meddelar Belarus försvarsdepartement. Det har väckt förnyad oro i Kiev för att Moskva är på väg att inleda en ny offensiv – via Belarus. 

”Hemsk plats”

Men en sådan skulle vara mycket svår att genomföra, enligt en försvarsanalytiker som Reuters talat med. 

– Det är en hemsk plats att genomföra en offensiv på. Det finns mycket vattendrag och väldigt få vägar, säger försvarsanalytikern Konrad Muzyka vid Rochan Consulting till Reuters och fortsätter:   

– Det skulle göra det lätt för Ukraina att följa de ryska truppernas väg framåt mot specifika platser där de skulle beskjutas av artilleri. 

Rysslands allierade uppmanar vid busstation

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.