Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainas gåtfulla svar om attacken – citerar låt

Billiga luftkraften är en viktig faktor i kriget • CNN-exklusivt
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.
Foto: THOMAS LOHNES / EPA / TT
En ukrainsk soldat nära fronten mot Bakhmut i Donetsk.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP / TT
Martin Gore och Dave Gahan i Depeche Mode under en konsert i Friends Arena i maj under deras Memento Mori World Tour 2023.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Ryssland påstår att en ”storskalig” ukrainsk motattack tryckts tillbaka i Donetsk i östra Ukraina.

Kiev har inte kommenterat de ryska uppgifterna – annat än att landets försvarsminister Oleksij Reznikov gåtfullt citerar låten ”Enjoy the silence” av Depeche Mode. 

Det var i ett uttalande natten mot måndag som det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov hävdade att 250 ukrainska soldater dödades och flera stridsfordon förstörts på söndagsmorgonen. 

– Fiendens mål var att bryta igenom vårt försvar i den mest sårbara, enligt dess uppfattning, sektor av fronten.

Uppgifterna publicerades i det ryska statliga propagandaorganet Tass och på sociala medier.

Ryska uppgifter är ofta grovt överdrivna och i många fall fullständigt opålitliga då de används som propaganda av den ryska invasionsmakten, skriver TT. 

Kiev: ”Kommenterar inget falskt”

Först vid lunchtid på måndag svarade Kiev på påståendet. 

– Vi har ingen sådan information och vi kommenterar inte någonting som är falskt, säger en talesperson för den ukrainska militären enligt Reuters.

Försvarsminister Olekseij Reznikov twittrade på söndagen en strof ur brittiska syntpopbandet Depeche Modes ”Enjoy the silence” från 1990:

”Ord är helt onödiga
De kan bara göra skada”

https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1665368742354731045

Ukrainas varning: ”Väst överskattar motoffensiven”

I flera månader har det talats om en ukrainsk motoffensiv för att trycka tillbaka Ryssland. Något exakt datum har inte getts. Budskapet från olika militärkällor har i stället varit ”snart”.

”Planer älskar tystnad. Det kommer inget startmeddelande”, skrev Ukrainas försvarsmakt i ett inlägg på Telegram tidigare på söndagen, enligt TT. 

Reznikov har tidigare varnat för att väst överskattar motoffensiven.

– Förväntningarna på vår motoffensiv-kampanj är överskattade i världen, sa han till Washington Post i början av maj och underströk att de ryska styrkorna fortfarande håller stora områden vid fronten i Donbass. 

Delar av regionen Donetsk har varit ockuperat av Ryssland sedan 2014, och är ett av de fyra områden som ryska presidenten Vladimir Putin förklarade som en del av Ryssland efter de kritiserade så kallade ”folkomröstningarna” förra hösten. 


Kryssningsroboten ”Storm shadow” bakom allt fler attacker

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.