Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov avgår

Oleksіj Reznіkov.
Foto: DANIEL COLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov avgår, rapporterar AFP.

Han ska ersättas av tidigare underrättelseministern Kyrylo Budanov.

– Alla tjänstemän bör inse att de inte har sitt ämbete på livstid, sa Reznіkov till ukrainska Pravda innan beskedet.

De senaste dagarna har flera ukrainska medier rapporterat om uppgifter kring att försvarsministern Oleksіj Reznіkov snart skulle avgå. Och på söndagen har det skett, rapporterar AFP.

Någon anledning till förändringen nämns inte officiellt. Enligt The Guardian har Oleksіj Reznіkov dock varit i hetluften efter att det framkommit att försvarsdepartementet köpt mat till soldater för ockerpriser. 

Nu diskuterar presidenten Volodymyr Zelenskyjs stab om vilken position Oleksіj Reznіkov ska få härnäst, rapporterar ukrainska Pravda, som hänvisar till källor.

– Det finns ingen tvekan inom presidentens stab om att han ska stanna inom teamet, säger en källa till tidningen.

”Vi får se vad som händer”

I en nylig intervju med Reznіkov ska Pravda ha frågat om han var på väg att avgå från sin post. Han sa då att han inte haft ”några konversationer” om att avgå. Samtidigt konstaterade han att ingen sitter kvar på livstid.

– Jag är beredd på olika händelseförlopp. Jag skäms inte alls för det jag gjort. Jag kommer definitivt att ha något att visa upp från sakerna som jag gjort. Och vi får se vad som händer. Men varje gång jag pratar med ukrainska Pravda så händer det verkligen något. Det är ett intressant tecken, sa Reznіkov enligt Pravda.

Den näste försvarsministern ser ut att bli sittande underrättelseministern Kyrylo Budanov, rapporterar AFP.

Men enligt Pravdas källor har han inte varit särskilt positiv till att ta över.

– Det är väldigt svårt för Kyrylo att lämna underrätelsetjänsten. Han vill inte flytta till försvarsdepartementet för han förstår att det är en enorm byråkratisk maskin. Men det finns inte mycket tid kvar till att tänka över det längre, säger en källa till tidningen.

Se mer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.