Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainare försökte sänka sin ryske chefs lyxyacht

Lyxyachten ligger i Port Adriano strax utanför Palma på Mallorca, Spanien.
Foto: Shutterstock

En ukrainsk man greps i helgen – efter att han försökt sänka sin ryska chefs lyxyacht i Spanien.

Och han ångrar sig inte. 

– Min chef är kriminell som säljer vapen som dödar det ukrainska folket, ska mannen ha sagt enligt Sky News. 

Den ukrainske mannen pekas av Daily Mail ut som maskiningenjören Taras Ostapchuk, 55. Han arbetar på lyxyachten Lady Anastasia som tillhör Alexander Mijeev, vd för det ryska vapenbolaget Rostec.

Det var i lördags som Ostapchuk ska ha sett bilder på hur en helikopter gick till attack mot ett lägenhetskvarter, som liknar det där hans familj bor, i Kiev. Han trodde att helikopterns vapen kom från hans chefs firma – och ville slå tillbaka.

Försökte sänka lyxyacht

Enligt brittiska medier öppnade den ukrainska mannen två stora ventiler på sin chefs lyxyacht, för att få vatten att läcka in.

https://twitter.com/olex_scherba/status/1497982009259479045

Lady Anastasia är värd fem miljoner pund, drygt 63 miljoner kronor, och är för tillfället placerad i Port Adriano på Mallorca.

Sky News skriver, med hänvisning till Majorca Daily Bulletin, att Taras Ostapchuk bad sina ukrainska kolleger att lämna yachten och sa att han skulle ta hela skulden. Sen gick han själv till polisen.

Inte åtalad för brott

Han ska då ha sagt:

– Min chef är kriminell som säljer vapen som dödar det ukrainska folket.

I rätten nästa dag ska mannen ha sagt att han inte ångrar något och att han skulle göra det igen. Enligt Sky News har han släppts och inte åtalats för något.

Hur det har gått med båten är oklart, men den ska ha lagts devis under vatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.