Ukraina upplöser kravallpolisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den ökända kravallpolisen Berkut i Ukraina har upplösts av landets tillförordnade inrikesminister.

"Berkut finns inte längre", skriver Arsen Avakov på sin Facebooksida.

Samtidigt meddelar parlamentsledamoten Valerij Patskan att en ny regering kommer att tillkännages i kväll.

Ukrainas tillförordnade inrikesminister Arsen Avakov ska ha undertecknat ett dekret om att upplösa kravallpolisen redan under tisdagen.

Demonstranterna i Kiev har anklagat kravallpoliserna för att ha dödat de flesta av de närmare hundra människor som miste livet under förra veckans blodiga protester.

Bad om ursäkt

I onsdags var det få som trodde att aktivisterna skulle kunna stå emot länge till. Men sedan kom den historiska vändningen. Utplacerade krypskyttar dödade fler än 60 demonstranter vilket resulterade i stor ilska och allt fler demonstranter på gatorna som tog kontroll över Kiev.

Tusentals av demonstranterna kommer från staden Lviv där poliser under tisdagen tvingades gå ner på knä och be om ursäkt till folket. 

Har sökt igenom byggnader

Samtidigt som kravallpolisen läggs ner tar den tillfälliga presidenten i Ukraina över som överbefälhavare för landets militära styrkor.

Senare under dagen kommer en ny regering i Ukraina att presenteras, rapporterar AFP. Enligt parlamentsledamoten Valerij Patskan sker tillkännagivandet på Självständighetstorget i Kiev, klockan 18 i kväll.

Samtidigt pågår en utredning mot den avsatte presidenten Viktor Janukovytj. Hans kontor, Ukrainas riksbank och flera andra byggnader har sökts igenom som ett led i utredningen, enligt statsåklagarens hemsida.

Av uttalandet framgår att två av Janukovytj närmaste män misstänks för mord i samband med oroligheterna i Ukraina. De misstänkta är Andrij Kljujev samt den tidigare inrikesministern Vitali Zakharchenko.

Rapporter från den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass gör gällande att Rysslands president Vladimir Putin har beordrat beväpnade styrkor i västra och mellersta Ryssland att testa sin stridsberedskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.