Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina: Ryska robotar i explosion i Krimhalvön

Bilderna visar explosionen i Dzjankoj.
En skärmpdump från Anton Herashchenko, rådgivare till det ukrainska inrikesministeriet, sägs visa explosionen i Dzjankoj på Krimhalvön.
Foto: Twitter

Ryska robotar förstördes i en explosion under en transport till Dzjankoj på Krimhalvön, enligt Ukrainas försvarsdepartement. 

Samtidigt hävdar ryska företrädare att staden var mål för en drönarattack. 

Kiev har inte tagit på sig ansvaret – men om Ukraina bekräftas ligga bakom är det här det senaste i en rad angrepp mot hjärtat av Rysslands illegalt annekterade territorier, skriver The Guardian. 

Från ukrainskt håll har länge hävdats att Dzjankoj förvandlats till Rysslands största militärbas på Krimhalvön. 

Under måndagen hävdade Ukrainas försvarsdepartement att ryska kryssningsrobotar, med en räckvidd på 2 500 kilometer avsedda att avfyras från ryska Svarta havsflottan, förstörts under en tågtransport på väg mot staden samma kväll. 

På sociala medier cirkulerar bilder på explosioner från en tågstation. De har dock inte verifierats, enligt The Guardian.

Sergej Aksenov, den ryssutnämnde guvernören på Krim, har bekräftat att luftvärnsvapen avfyrats mot staden – men inte att det skulle röra sig om kryssningsmissiler, rapporterar tidningen.

En byggnad förstördes och en person skadades, enligt honom. Flera tjänstemän har i ryska medier hävdat att det rör sig om drönarattack riktad mot civila mål.

Flera attentat på Krim

Ukraina har inte tagit på sig ansvaret för attacken – men har tidigare under kriget genomfört en rad angrepp mot strategiska mål på Krimhalvön, skriver The Guardian.

I oktober träffades flaggskeppet ”Admiral Makarov” i en drönarattack. 

Kiev antas även ligga bakom explosionen som delvis förstörde den strategiskt viktiga – och nygbyggda – bron som förbinder Krim med Ryssland och attackerna mot flygplatsen Saki och Svarta havsflottans högkvarter i Sevastopol förra året. 

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1637926667019591680
Rykten om dubbelgångare florerar återigen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.