Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina: Putin planerar terrordåd mot Tjernobyl

”En djävulsk manöver av Putin”
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Tjernobyl.
Foto: RUSSIA MOD/EYEPRESS/SHUTTERSTOCK / RUSSIA MOD/EYEPRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vladimir Putin planerar en terrorattack mot kärnkraftverket i Tjernobyl för att skapa en ”konstgjord katastrof”.

Det hävdar ukrainska myndigheter och tillägger att planen är att lägga skulden på Ukraina.

Det är den ukrainska underrättelsemyndigheten Derzjspetszviazok som publicerar varningen på Telegram.

”Enligt tillgänglig information har Vladimir Putin beordrat förberedelser av en terrorattack vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Det ryskkontrollerade kärnkraftverket i Tjernobyl planerar att skapa en konstgjord katastrof, för vilken ockupanterna kommer att försöka flytta ansvaret till Ukraina”, skriver myndigheten.

Den sista reaktorn i Tjernobyl togs ur drift år 2000 men platsen används fortfarande för mellanlagring av använt kärnbränsle. 

På onsdagen blev Tjernobyl strömlöst efter att en kraftledning skadats. På torsdagen uppgav Ryssland att strömkabeln lagats medan Ukraina och det internationella atomenergiorganet IAEA sade att reparationsarbetet fortfarande pågick, rapporterar CBS News.

Misstanken: Ryssland tänker ge Ukraina skulden

Ukraina har varnat för radioaktiva utsläpp medan IAEA har sagt att det finns tillräckligt med kylvatten för att kyla kärnbränslet även utan elektricitet.

Den ukrainska underrättelsemyndigheten uppger nu att det fortfarande inte finns någon strömtillförsel utifrån och att de dieselgeneratorer som finns är framtagna för 48 timmars underhåll av säkerhetssystem.

”Ockupanterna vägrade att ge ukrainska reparatörer tillträde till stationen. I stället åkte 'belarusiska specialister' dit på uppdrag av Alexander Lukasjenka. Bland dem, under täckmantel av kärnkraftverk, kommer också ryska sabotörer för att organisera en terrorattack”, skriver myndigheten.

Ryska kylbilar påstås samla in lik

Ryska kylbilar har setts plocka upp ukrainska soldater som dödats i striderna vid Antonovflygplatsen.

”Det finns en möjlighet att de kommer att presenteras som dödade sabotörer i Tjernobyl-zonen”, menar ukrainska underrättelsetjänsten vidare.

Ryssland har å sin sida anklagat USA för att finansiera forskning om biologiska vapen i Ukraina.

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, sade på torsdagen enligt AFP att syftet är att ”sprida dödlig smitta” och hävdade att det planeras forskning på bland annat mjältbrand och svininfluensa.

Både Washington och Kiev har dementerat att det finns laboratorier för att utveckla biologiska vapen i Ukraina.

Videoinspelningar visar nya attackerna

Videoinspelningar visar nya attackerna.
”Hört att det är lugnare, vi får se” – miljontals fortfarande på flykt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.