Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina i offensiv mot viktiga Tokmak i söder

Svenska vapen används i Ryssland
Ukraina uppges ha inlett sin motoffensiv, bland annat mot den logistiskt viktiga staden Tokmak, söder om Zaporizjzja.
Foto: ROMAN CHOP / AP/ TT
Västerländska stridsvagnar har varit inblandade i striderna, uppger bland annat ryska militärbloggare. Ett tydligt tecken på att nya enheter tänkta för offensiven satts in. Arkivbild.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT

Den ukrainska motoffensiven uppges ha inletts.

Hårda strider rapporteras från södra Ukraina där västerländska stridsfordon satts in.

Och i östra Ukraina bjuder de ryska styrkorna på hårdare motstånd än väntat.

Den ukrainska motoffensiven har inletts, uppgav fyra militärkällor för Washington Post på torsdagen. Uppgifterna får stöd av tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) som i sin dagliga uppdatering skriver att ”Ukraina har genomfört motoffensiva operationer med olika utfall vid minst tre sektorer av fronten, som del av en större motoffensiv som har utspelat sig sedan den 4 juni”. 

Enligt The Guardian har striderna under torsdagen främst utspelat sig söder om Zaporizjzja och den mindre staden Tokmak, som i egenskap av tågknutpunkt är central för den ryska logistiken i hela södra Ukraina. Tokmak ligger också på vägen ner mot Melitopol – ett nyckelmål för Ukraina för att kunna blockera landvägen mellan Krim och Ryssland. I striderna uppges västerländska stridsfordon, som tyska Leopard och amerikanska Bradleys ha deltagit tillsammans med en uppsjö andra bepansrade fordon. 

Storskalig motoffensiv

En lokal rysk ockupationsledare säger till den regimtrogna ryska nyhetsbyrån att Ukraina inlett en ”storskalig motoffensiv” i Zaporizjzja Oblast, även om han också säger att Ukraina inte satt in alla sina offensiva styrkor ännu. 

ISW:s bedömning är att Ukraina initialt hade vissa framgångar i området, men att Ryssland under torsdagens lopp lyckades ta tillbaka sina förlorade positioner. 

Ukraina har inte bekräftat att motoffensiven är i gång – vilket inte är att vänta heller – men flera offentliga personer, som biträdande försvarsminister Hanna Maliar har antytt att det är på gång. 

Även i östra Ukraina har den ukrainska aktiviteten ökat under veckan – och här stöter Ukraina på hårdare motstånd än väntat, uppger två amerikanska militärkällor för CNN. Källorna uppger att förlusterna, bland annat av pansarförsedda så kallade MRAP, är ”betydande” men att Ukraina tagit mark i området kring Bachmut.


SE OCKSÅ: Bilderna visar brutala kriget i skyttegravarna

Filmen uppges visa ett slag i skyttegravar i närheten av Bachmut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.