Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina: Dödligaste dagen hittills under kriget

“Putins kock” skickar kaxig hälsning inifrån stridsplan
Ukrainas försvarsmakt uppger att 1 030 ryssar dödats det senaste dygnet.
Foto: MADELEINE KELLY/SOPA IMAGES/SHUT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har upplevt sitt dödligaste dygn i Ukraina sedan de invaderade landet för snart ett år sedan, enligt ukrainska försvarsmakten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

De senaste 24 timmarna har 1 030 ryssar dött, enligt uppgifterna. 

Samtidigt uppges Vladimir Putins regim skicka tiotusentals soldater till östra Ukraina inför en väntad storoffensiv, rapporterar BBC.  

Ryssland har pumpat in soldater och legoknektar från Wagnergruppen till östra Ukraina, enligt Ukraina och Västländernas underrättelseuppgifter. Där har ett oerhört fokus under det senaste halvåret lagts på att försöka erövra staden Bakhmut som innan kriget hade en befolkning på 70 000 personer. 

Nu har president Vladimir Putin låtit sända ytterligare tiotusentals soldater till östfronten inför en storoffensiv som väntas dra i gång efter 15 februari, uppger den ukrainske guvernören i Luhansk-regionen, Serhij Hajdaj, för BBC. 

– Vi ser fler och fler reservister som kallas in åt vårt håll, säger han. 

Ryssland uppger att de dödat tusentals ukrainare

Den ukrainska försvarsmakten justerade under tisdagen upp siffran över döda ryska soldater med 1 030 stycken, till 133 190 döda sedan invasionen inleddes den 24 februari förra året. Det senaste dygnets dödssiffra är den högsta som rapporterats hittills, enligt Reuters. 

Ryssland uppger samtidigt att de dödat 6 500 ukrainare under januari. 

Båda ländernas dödssiffror brukar betraktas med skepsis men parterna är överens om att striderna i östra Ukraina är urskillningslösa, rapporterar nyhetsbyrån.  

Kullarna runt Bachmut fulla med döda Wagnersoldater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.