Ukraina begränsar vattnet på Krimhalvön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En vattenkanal i Krim är nästan torrlagd.

Ryska befattningshavare säger att vattenbristen på Krimhalvön hotar att bli akut sedan Ukraina begränsat vattentillförseln via en av landets nyckelkanaler, rapporterar BBC.

Nu hotas över 120 000 hektar med grödor att bli torrlagda.

Oron växter på Krimhalvön för den allt mer begränsade tillgången på vatten på Krimhalvön enligt BBC:s reporter på plats.

Vattenmyndigheterna i Ukraina säger att Krim byggt upp en enorm vattenskuld för tillförseln förra året - och dispyten förvärras på grund av de försämrade relationerna mellan Kiev och Moskva.

Vattentillgången har nu minskat från 50 kubikmeter per sekund - till runt 16 per sekund, enligt de nyinrättade pro-ryska myndigheterna på Krim.

Nu hotas stora värden och över 100 000 hektar av odlingar bestående av druvor, ris, majs och soja kan förstöras om inte vattentillgången snart ökas, skriver BBC.

Kan tvingas frakta in vatten

För att komma tillrätta med problemet kan myndigheterna tvingas borra upp nya brunnar på halvön, eller börja importera vatten från Ryssland.

Men enligt BBC varnar myndigheterna för att det hela kan bli en dyr historia.

Krim betraktas enligt BBC för närvarande som en fristående stat annekterad av Ryssland sedan maskerade milismän intog flera nyckelplatser på halvön förra månaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.