Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ukraina har röstat för undantagstillstånd

Rysslands president Vladimir Putin Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett ukrainskt fartyg som ingår i flottan, dock har fartyget inget med artikeln att göra. Foto: ANDREW LUBIMOV / AP
Polis vid ryska ambassaden i Kiev, Ukraina.Foto: STEPAN FRANKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett skepp blockerar utfarten utanför Krimhalvön.Foto: AP/TT

FN:s säkerhetsråd har suttit i krismöte efter att Ryssland öppnat eld och beslagtagit tre ukrainska fartyg vid Kertjsundet.

Ukraina har infört undantagslagar till följd av händelsen – och experter befarar att Ryssland kan utnyttja det för att försvara hårdare militära insatser.

– Jag är djupt oroad, säger Putin om beslutet enligt AFP.

Ryssland ansåg att den ukrainska flottan befann sig på ryskt territorium vid Kertjsundet utanför den annekterade Krimhalvön på söndagen. 

De öppnade eld och uppemot sex ukrainska besättningsmän ska ha skadats innan Ryssland beslagtog tre fartyg. Två personer ur besättningen ska ha skadats allvarligt och Ukraina kräver nu att besättningen släpps.

– Det är ytterligare ett fall av väpnad aggression, säger det ukrainska utrikesdepartementet i ett uttalande enligt AFP.

Ryssland: Ukraina provocerade

Ryssland bekräftar att de har använt vapen för att stoppa de ukrainska fartygen från att komma igenom passagen men hävdar att de ”provocerade” när de rörde sig på ryskt vatten.

Till en början blockerade ett ryskt stort handelsfartyg Kertjsundet för ukrainska fartyg, men sedan måndagsmorgonen var sundet återigen öppet för civila fartyg, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS. 

Ukraina uppmanar till hårdare sanktioner mot Ryssland och har fått gehör från bland annat Estland och Kanada, enligt Bloomberg.

Ukraina vill ha undantagstillstånd

Ukrainas president Petro Porosjenko kallade Ukrainas parlament på måndagen för att utlysa undantagstillstånd i landet. Beslutet fick grönt ljus i parlamentet och från onsdag och 30 dagar framåt gäller undantagslagar i delar av landet.

Enligt Porosjenko stärker det Ukrainas försvar – men det är inte samma sak som en krigsförklaring.

– Ukraina planerar inte att kriga mot någon, sa han enligt Al Jazeera.

Enligt Reuters sa han att hans påbud inte innebär begränsningar av medborgerliga rättigheter eller att valet nästa år kommer att skjutas upp. 

Under tidsdagen uttalade sig Rysslands president Vladimir Putin om undantagstillståndet.

– Jag är djupt oroad, säger presidenten enligt AFP.

I ett telefonsamtal med Tysklands Angela Merkel ska Putin ha sagt att han hoppas att Tyskland kan hindra Ukraina från att utföra fler ”besinningslösa” handlingar.

Krismöte i FN:s säkerhetsråd

Med anledning av händelsen höll FN ett blixtinkallat möte i säkerhetsrådet på måndagen. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kallade händelsen för "ännu en hänsynslös rysk eskalering" och uppmanade Ryssland att släppa besättningen, skriver CNN. 

https://twitter.com/nikkihaley/status/1066847973437521925

Både Ryssland och Ukraina ska ha begärt FN-mötet, uppger diplomatkällor för AFP.

Undantagstillstånd kan försvåra konflikten med Ryssland

Alex Brideau på Eurasia Group säger till CNBC att undantagstillståndet kan försvåra den instabila konfliken med Ryssland, som har pågått sedan Ryssland annekterade Krim-halvön 2014. 

– Ryssland kan använda det för att försvara hårdare militära insatser med argumentet att Kiev närmar sig en krigsförklaring, säger han.

Kritiker befarar att undantagstillståndet kan förlängas för att Porosjenko ska förhala presidentvalet i mars, ett val som opinionsmätningar nu pekar på att han förlorar. Porosjenko självs säger dock att undantagstillståndet inte kommer att förhala valet. 

På söndagskvällen samlades runt 150 demonstranter utanför Rysslands ambassad i Kiev för att visa sitt missnöje och minst en bil sattes i brand. 

EU till Ryssland: Öppna Kertjsundet

Försvarsalliansen Nato har uppmanat parterna att hålla sig lugna, så att situationen inte eskalerar ytterligare.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att alla Nato-allierade uttryckte fullt stöd för Ukraina, och att Nato uppmanar Ryssland att omedelbart släppa de ukrainska skeppen och besättningen, rapporterar Reuters.  

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har också kommenterat händelseutvecklingen. Hon säger till Ekot att hon inte utesluter samtal om utvidgade sanktioner mot Ryssland. 

– Förr eller senare kommer diskussionen om ytterligare sanktioner upp, det är för tidigt att gissa vart det tar vägen, men det är vad man kan göra så småningom, säger hon till Ekot. 

Spänningarna har ökat i havet utanför Krimhalvön under de senaste månaderna. 

I september hävdade den ukrainska flottan att ryska fartyg ”agerade provocerande”. Samtidigt har Ryssland anklagat Ukraina för att bedriva ”terrorism till havs”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.