Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukbagabir döms till livstids fängelse

Rättegången mot Abraham Ukbagabir, 36, som misstänks ha knivmördat två på Ikea i augusti, fortsätter på fredagen.
Foto: Polisen
Ukbagabir har erkänt att han utdelat knivhugg som dödat kvinnan och sonen, men han hävdar att han inte hade avsikten att mörda.
Foto: Polisen
Under dagen väntas slutplädering från åklagaren och försvararen.
Foto: Polisen
Rättegången fortsätter på fredagen.
Foto: Pontus Lundahl/Tt

Abraham Ukbagabir, 36, dömdes på fredagen till livstids fängelse för dubbelmorden på Ikea i augusti. 

Detta meddelades efter rättegångens sista dag i Västmanlands läns tingsrätt på fredagen. 

– Mot bakgrund av hur han utförde dådet, och hans känslomässiga tillstånd som han själv beskrivit det, är det utrett att det för honom har varit helt likgiltigt om hans våld skulle leda till döden, för de två personer som han angripit, säger domaren. 

På fredagsförmiddagen klockan 09.30 fortsatte rättegången mot Abraham Ukbagabir, 36, som står åtalad för att ha knivmördat en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås i augusti. 

Åklagare och försvarare genomförde under förmiddagen en kort slutplädering och strax efter klockan 11 meddelades domen: Abraham Ukbagabir döms till livstids fängelse för dubbelmorden på Ikea. 

– Mot bakgrund av hur han utförde dådet, och hans känslomässiga tillstånd som han själv beskrivit det, är det utrett att det för honom har varit helt likgiltigt om hans våld skulle leda till döden, för de två personer som han angripit, säger domaren. 

Kan utvisas

Åklagaren Eva Morén hade sedan tidigare yrkat på att Ukbagabir skulle dömas till livstid och sedan utvisning. Under sin slutplädering betonade hon uppsåtet till handlingen. 

– De som han attackerade skulle enligt honom komma till paradiset, detta visar på att han har ett direkt uppsåt att döda. När han avslutningsvis hugger sig själv ber han även för att själv komma till paradiset, säger Eva Morén, som en del i slutpläderingen i rätten. 

Ukbagabir har erkänt att han utdelat knivhugg som dödat kvinnan och sonen, men han hävdar att han inte hade avsikten att mörda. När domen avkunnades 

Försvarsadvokaten: "Besviken"

Försvarsadvokaten Per-Ingvar Ekblad är besviken på att rätten gick på åklagarens linje och dömer hans klient till livstids fängelse. 

– Han dömdes för två fall av mord, det var uppenbart att han skulle ha dömas för att han hade dödat två personer på Ikea, men sedan är det fråga om rubriceringar. Jag anser att han bör dömas till ett tidsbestämt straff, säger Per-Ingvar Ekblad utanför rättssalen. 

Han menar att hans klient, trots att han enligt den rättspsykiatriska bedömningen inte lider av en psykisk störning, bör bedömas ha en personlighetsstörning. 

– Det finns skäl att anta att det föreligger någon form av personlighetsstörning. Jag förutsätter att min klient vill att vi ska överklaga domen, säger han.

Bestrider mord

I onsdags, då rättegången inleddes, sa hans advokat Per-Ingvar Ekblad: 

– Han bestrider mord men erkänner grov misshandel och vållande till annans död. 

Under fredagens förhandling, innan domen förkunnades, tog försvaret upp att man vill se ett tidsbestämt straff i sin plädering. Anledningen är den åtalades personlighet. 

– Det måste finnas en personlighetsstörning av narcissistisk slag, därför bör tingsrätten bedöma till tidsbestämt straff, avslutade försvaret som också redogör för den svåra situationen i Eritrea. 

Domen vinner laga kraft om tre veckor och under den tiden kan Ukbagabir överklaga, enligt åklagaren på plats i Västmanlands tingsrätt.

Kan komma att utvisas

Ukbagabir kommer från Eritrea och enligt rättens bedömning är hans koppling till Sverige är svag. Det är dock inte fastlagt om han kommer att avtjäna sitt straff i Sverige eller om han kommer att utvisas till Eritrea. 

– Anknytning till Sverige är svag. Han har inget uppehållstillstånd här. En helhetsbedömning är att det finns förutsättning för att besluta om utvisning. Frågan rör närmast om det finns hinder att verkställa utvisning. I dag finns hinder mot att tvångsutvisa någon till Eritrea, säger domaren i samband med att domen förkunnas. 

Utdelade kraftigt våld

Trots försvarets linje om att Ukbagabir saknade uppsåt att döda dömdes han alltså till livstids fängelse för två mord. En av anledningarna som lyftes ram var att våldet som Ukbagabir utdelade till de båda offren i samband med attacken på Ikea var så våldsamt att båda avled av sina skador på platsen. 

Under onsdagen förhördes bland annat vittnen inifrån varuhuset, som stärker den bilden. De berättar om fruktansvärda scener inne på porslinsavdelning där morden skedde. 

– Jag höll i hennes huvud, jag kände hon blev tung efter några sekunder, sade en Ikea-anställd som sprang fram för att hjälpa den knivhuggna kvinnan. 

Det var många som blev vittnen till dubbelmorden. Dessutom finns omfattande teknisk bevisning. Bland annat har blod och DNA från de mördade hittats på Ukbagabirs kläder.

Hade fått avslag från Migrationsverket 

Ukbagabir, är medborgare i Eritrea och bodde på ett asylboende i Arboga. Det är sedan tidigare känt att han samma dag som morden skedde var på Migrationsverket. Där fick han det slutliga beskedet att han inte skulle få stanna i Sverige, utan skickas till Italien där han redan hade ett tillfälligt uppehållstillstånd. Detta tillstånd gäller till juli nästa år.

I rätten under onsdagen gav han sin förklaring till attacken: 

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack. Det är ett slags försvar. Så var mina tankar, sade Ukbagabir. 

Hur skulle det bli fred och frid genom att man hugger två människor med kniv? frågade åklagaren.

– Jag försökte att befria de tankar som fanns i min hjärna, sade Ukbagabir.

Men under rättegångens första dag, då händelseförloppet under den aktuella dagen gicks igenom, framkom det även att Ukbagabir haft tankar på att attackera någon med kniv även innan han fick sitt negativa besked från Migrationsverket. 

Erkände attacken

Det var vid lunchtid den 10 augusti som larmet kom om att två personer huggits med kniv inne på Ikea-varuhuset i Erikslund i Västerås och att en person var allvarligt skadad. 

Den mordåtalade Ukbagabir befann sig på Ikea tillsammans med en 23 årig vän. Där ska han ha plockat på sig knivar från Ikeas husgerådsavdelning och sedan gått till attack mot den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son. Under onsdagen visade rätten upp en övervakningsfilm från tillfället. 

Både kvinnan och hennes son var hemmahörande i Skellefteåtrakten men hade varit i en sommarstuga i Västerås. Sonen hade just fått en lägenhet och var på Ikea för att handla saker till bostaden tillsammans med sin mamma. 

De hade hunnit vara på Ikea i en halvtimme innan de kom till husgerådsavdelningen. Klockan 12.40 kom Ukbagabir dit tillsammans med sin vän.

Efter att han attackerat kvinnan och hennes son högg Ukbagabir sig själv med kniven. Han fördes därefter till sjukhus med allvarliga skador. Polisen riktade snabbt misstankar mot honom och fyra dagar senare, i samband med ett första förhör, erkände han att han attackerat två personer med kniv och även att han tillfogat sig själv de knivskador han vårdades för.

Den 23 åriga mannen som var i sällskap med Ukbagabir på Ikea var inledningsvis också misstänkt för dådet, men friades sedan från misstankar. 

Ukbagabir har sedan dess genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Slutsatsen är att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Han kan alltså dömas till fängelse.

En läkarundersökning efter dådet visade att Ukbagabir hade spår av drogen metamfetamin i urinen. Han har förnekat att han tagit drogen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.