Ufo skådat från rymdstationen ISS

Publicerad
Uppdaterad
Ett oidentifierat flygande föremål har siktats från den internationella rymdstationen ISS.
Riktigt vad det var vet inte forskarna - men farligt var det i alla fall inte.
Åtminstone gav Sergej Puzanov, representant för amerikanska Nasa i Ryssland, lugnande besked till nyhetsbyrån Interfax på tisdagen. - Föremålet utgör ingen fara för ISS eller dess besättning. Men det är fortfarande oklart vad det var, förklarade han. Det som skådades från stationen beskrev Puzanov som ''en 20 centimeter lång remsa av mjukt material'' som svävade i rymden, på väg bort från stationen. Upptäckten gjordes av de två ombordvarande på ISS, astronauten Michael Foale och kosmonauten Aleksander Kaleri, vid en kontroll av motorerna på transportfarkosten Progress. Forskarna har hittills gissat på att objektet kan ha varit en del av isoleringen, eller en bit av ''någon teknisk utrustning på utsidan''. Valerij Lyndin, talesman för de ryska rymdmyndigheterna, påminde om att ett liknande objekt en gång beskådades från den numer skrotade ryska rymdstationen Mir. - De som var ombord på Mir såg ett glittrande föremål. Kosmonauten Musa Manarov spelade in det på en videofilm som snabbt skickades till jorden, men det var omöjligt att fastslå ufots ursprung, sade Lyndin på tisdagen.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag