Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uddlös Statsminister i riksdagens frågestund

Statsministern gav få svar under Riksdagens frågestund.Foto: Anders Wiklund/Tt
Det känns som att han lämnat en walk over från inrikespolitiken, säger Erik Ullenhag (FP). Foto: Pelle T Nilsson

Under frågestunden i Riksdagen på torsdagen var det många ledamöter som valde att ställa frågor om de senaste veckornas stora, politiska händelser till statsminister Stefan Löfven. Men svaren blev desto färre.

– Det känns som att han lämnat en walk over från inrikespolitiken, säger Erik Ullenhag (FP).

Stefan Löfvens hektiska dagar:

Onsdag:

17.00: Anlände till Bryssel.

18-01: Möte med EU-ländernas ledare.

02: Presskonferens.

Under natten: Flög hem.

Torsdag:

09.30: Regeringssammanträde.

12.00: Återrapportering i Riksdagen.

14.00: Frågestund.

Eftermiddag: Flög till New York.

Natt: Ankomst till New York.

Fredag:

Tidig morgon (NY-tid): EU-toppmöte.

Erik Ullenhags fråga (FP) till Löfven:

Frågan: Finns det någon oberoende bedömare, som Stefan Löfven kan hänvisa till, som tror på regeringens jobbpolitik?

Svaret: Jag konstaterar att Ullenhag hade höga förväntningar på vår jobbpolitik. Det berodde säkert på att den egna inte alls fungerade. Ni lämnade efter er en högre arbetslöshet än när ni tillträdde. Det måste till något betydligt annorlunda. Det går inte att tro att allt blir bra om man sänker skatterna/.../Vi gör en rejäl investering i infrastruktur /…/ Vi gör en rejäl investering i bostäder...

Jimmie Åkessons fråga (SD) till Löfven:

Frågan: Föga förvånande ser vi hur kostnaderna för den misskötta invandringspolitiken skenar. Nu anslås hela 170 miljarder kronor för den kommande budgetperioden. Detta bygger dessutom på en inaktuell prognos från tidigare i somras. De senaste dagarna har 7 221 människor sökt asyl i Sverige. Det finns ett stort hål i Stefan Löfvens budget. Min fråga är: Hur detta ska finansieras?

Svaret: Det är bra rationalisering när frågeställaren också ger svaret. Tyvärr så har han fel. Det är viktigt att vi ser till att ta hand om de människor som kommer till Sverige. De måste kunna söka asyl. Det är ett moraliskt anständigt åtagande som landet gör/.../ Alla siffror som Sverigedemokraterna slänger sig med brukar ju inte stämma. Jag kan bara konstatera att jag hörde i EU-nämnden att Sverigedemokraterna mycket väl tycker att de ska ha en asylpolitik. Så jag förstår inte hur Sverigedemokraterna ska få sin budget att gå ihop? För där brukar det rymmas mycket i precis det hålet.

Jonas Sjöstedt (V) fråga till Löfven:

Frågan: Beslutet om vad som ska göras med Vattenfalls kolgruvor i Tyskland är det största klimatbeslut som denna regering kommer att ta /.../ Nu vill regeringen sälja /.../ När man frågar regeringsföreträdare om detta säger de att regeringen inte kan säga nej på grund av ägardirektiven. Jag ifrågasätter riktigheten i det. Så sent som förra hösten bestämde regeringen att Vattenfall inte fick bryta nya kolgruvor. Man gick in och tog ett beslut på klimatmässig grund med företagsekonomiska konsekvenser. Nu går det tydligen inte att göra samma sak?

Svaret: Regeringen har tagit ett helhetsgrepp om just Vattenfall och gett tydliga direktiv att Vattenfall ska, i enlighet med riksdagens beslut, både vara affärsmässigt också ledande i omställningen till en klimatvänlig energi. Det är Vattenfalls uppdrag/.../ Nu har Vattenfall meddelat hur man vill hantera den här processen /.../ Självklart kommer näringsministern att följa det noga och se vilket förslag som kommer. Vi får ta ställning till det då.

På torsdagen var det dags för statsministerns frågestund, vilket innebär att riksdagsledamöterna har möjlighet att ställa frågor direkt till statsminister Stefan Löfven (S). Frågorna var många och rörde bland annat regeringens jobbpolitik, Vattenfalls försäljning av kolgruvor i Tyskland och finansieringen av flyktingmottagandet. Men svaren var desto färre.

– Jag tror inte ens statsministern själv tyckte att han svarade på frågan. Vi tar den en gång till, sade Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag efter att ha fått ett undvikande svar på frågan om det fanns någon oberoende bedömare som tror på regerings jobbpolitik.

 

Luddigt svar

När Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt frågade om hur det kommer sig att regeringen plötsligt står handfallen vad gäller Vattenfalls försäljning av de tyska brunkolsgruvorna, när de så sent som för ett år sedan kunde styra företagets agerande, blev svaret lika luddigt.

– Tack statsministern för svaret. Jag menar att det inte håller, kontrade Sjöstedt.

Inte heller när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågade om hur regeringen tänkt finansiera det ökade flyktingmottagandet, eftersom det som presenterats i budgeten byggde på Migrationsverkets prognos från i somras, kom några svar.

– Jag konstaterar att Löfven svarade på det sätt jag förutspådde. Men han svarade inte på min fråga, sa Åkesson.

Stefan Löfven var själv nöjd med frågestunden.

– Jag har alltid tyckt om den här stunden för den ger en bra möjlighet för parlamentet att ta upp och diskutera viktiga frågor. Jag tycker det är bra. Ni har vi lagt vår budget, vilket självklart kritiserades av oppositionen, sa han till Expressen direkt efteråt.

Hårt angrepp

Men Erik Ullenhag (FP) går nu till hårt angrepp på statsministerns ledarskapsegenskaper.

– Han tar inte ansvar för den förda politiken. Den fråga jag försökte få svar på var en väldigt enkel fråga som han inte klarar att svara på, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det känns som att han för närvarande lämnat en walk over för inrikespolitiken. Det brukar hända för statsministrar som suttit lång tid vid makten att den internationella arenan blir intressantare. Det borde inte komma redan för Löfven.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller inte med Ullenhag om att Löfven gjort en inrikespolitisk walk over.

– Regeringen har precis lagt fram sin budget som kom i tid. Det är ett av de viktigaste inrikespolitiska instrumenten. Då är detta väldigt drastiska ord. Om Löfven varit vagare i EU hade han kanske lämnat en walk over för en av vår tids viktigaste utrikespolitiska frågor?

Kan Löfvens hektiska schema med anledning av flyktingkrisen göra det svårt att hinna med?

– Nej, det tror jag inte. Formaten på en sådan här frågestund är mer av en debatt och en statsminister har alltid ett väldigt tufft tidsschema, oavsett flyktingkrisen.

Stefan Löfven har avböjt att kommentera Ullenhags påhopp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.