Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Udda havsvarelsen ser ut som en leksak

Den storögda bläckfisken kan vara en ny art.
Foto: AP/TT

Forskarteamet kunde inte dölja sin förtjusning när de träffade den annorlunda varelsen djupt nere på havets botten.

Forskarna i södra Kalifornien visste inte riktigt vad de skulle tro när de hittade den storögda lilafärgade varelsen på havsbotten.

Den lilla bläckfisken ligger till synes oberörd drygt 900 meter ned på havsbotten och blickar tillbaka på de exalterade besökarna.

Det är AP som rapporterat om upptäckten.

På videon hör man Nautilius-teamet förtjust utropa "han har konstiga ögon" och "det ser ut som att någon har tappat sin leksak".

"Det kan vara en ny art"

Efter upptäckten har det konstaterats att varelsen är av arten "Stubby Squid", en grupp som lever på räkor och småfisk och föredrar att sköta sitt långt nere på havsbotten.

Experten Michael Vecchione från the Smithsonian Institution säger att det finns ett biologiskt intresse i upptäckten.

– Varelsen kan vara en ny art, skrev han i ett meddelande till expeditionen.

I motsatts till flera av sina likar saknar "stubby squid" möjlighet att ändra färg.

Del av större expedition

Nautilius-teamet är en del av en fyra månaders expedition som undersöker havet från Kanada till Kalifornien för att förstå ekosystemen.

Talespersonen Susan Poulton säger att teamet spenderade timmar med att skanna i havet och "sedan kom över något så förtjusande som det där – det är ett riktigt nöje", säger hon.

Det är däremot mindre troligt att vi själva kommer att ha turen att möta varelsen när vi själva är ute snorkeltur – den fördrar nämligen att hålla sig djupt nere i havet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.