Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD: "Vi har en väldigt aktiv diplomati"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tolv år har gått sedan svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades utan rättegång i Eritrea.

Nu svarar UD på hur de arbetar för att få honom fri - och på kritiken mot den tysta diplomatin.

– Vi för inte en tyst diplomati utan en aktiv politik, säger Charlotta Ozaki Macias, presschef på UD.

Under de tolv år som har gått sedan fängslandet av Dawit Isaak har svenska Utrikesdepartementet inte beviljats konsulär access en enda gång.

– Det är ett av våra stora dilemman, när vi får frågor om hans hälsotillstånd och hur han har det. Vi har aldrig fått träffa honom i fängelset, säger Charlotta Ozaki Macias när hon gästar Expressen tv:s livesändning.

Hon berättar att de regelbundet skickar förfrågningar om att göra ett besök - utan respons.

Nyligen uttryckte EU:s utrikeschef Catherine Ashton oro över hur Eritrea behandlar Isaak och hans medfångar - ytterligare nio journalister och tio parlamentsledamöter greps samtidigt 2001.


Eritrea ett svårarbetat land

Just engagemang från EU tror Ozaki Macias kan öka chanserna att påverka Isaaks situation. Det tillsammans med FN, intresseorganisationer och kanske främst, Eritreas grannländer. Hon berättar i livesändningen att man arbetar för att påverka dessa aktörer.

Bland annat genom FN:s organ för mänskliga rättigheter.

– Och det finns andra stater som har intresse i detta. Det sitter tusentals politiska fångar i Eritrea, säger Ozaki Macias.

Men samtidigt kan inte UD kommentera sina planer och sitt agerande offentligt i detalj.

– Det kan vara bra för att allmänheten kan förstå bättre vad UD gör - men vi tror inte att det gagnar Isaak. Eritrea är ett svårarbetat land. Det måste ske i förtrolighet, skulle vi gå ut och flagga för vad vi gör finns risken att någon av våra samarbetsparter inte vill samarbeta med Sverige, säger Ozaki Macias i Expressens livesändning.

Däremot menar hon att mycket görs - och att den tysta diplomatin som regeringen fått kritik för inte är så tyst som den verkar. I Expressens livesändning menar både Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att regeringens strategi inte fungerar fullt ut.

– Vi för inte en tyst diplomati utan en aktiv politik, säger Charlotta Ozaki Macias.

Bland annat har de fått FN att inrätta en rapportör för frågan.

– Aktiv är den men det är bara att den inte alltid syns utåt.

Även EU-minister Birgitta Ohlson var inne på samma spår när hon gästade livesändningen:

– Jag skulle säga att vi har en väldigt aktiv diplomati, men den är inte offentlig. Det handlar om att bygga allianser med personer som tycker som vi och vill samma sak som vi vill.

Ozaki Macias berättar att UD arbetar med att revidera sina strategier för att få Dawit Isaak fri.

– Vi brukar säga att det är som att vi lagt en mängd olika kort framför oss. Det beror på omständigheter i Eritrea, vad vi hör från grannländer och andra intressenter. Här i dag kan jag inte säga vilket kort vi ska dra, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.